Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-07-28T20:42:08+08:00
Yang Dihormati Tuan Pengerusi Majlis, barisan hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru serta rakan sekalian. Salam sejahtera saya ucapkan. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah ”Faedah Bersukan”.

Hadirin yang dikasihi,  Bersukan penting untuk kesihatan tubuh badan kita. Jika bersukan, tubuh kita sentiasa cergas manakala minda pula menjadi cerdas. Keadaan ini pastinya dapat meningkatkan pretasi murid.
  Sukan juga berupaya memupuk semangat positif. Antaranya semangat juang, semangat sepasukan, serta semangat kesukanan. Pemupukan ini akan membentuk jati diri murid itu sendiri.
Hadirin yang dihormati,  Di samping itu, bersukan memupuk perpaduan dalam karangan masyarakat. Apatah lagi Malaysia, percampuran pelbagai kaum dalam bidang sukan akan membentuk warga yang harmoni.
  Selain itu sukan akan meningkatkan imej murid di mata masyarakat. Murid yang berbakat dalam bidang sukan diberi layanan istimewa. Lebih-lebih lagi sukan kini menjadi sebahagian daripada kerjaya.
  Justeru, jadikan sukan amalan sepanjang hayat. Jika murid sihat, produktiviti negara akan meningkat.
1 5 1
thank you very much..I really appreciate it
welcome
2016-07-28T21:18:50+08:00
    Assalammualaikum dan selamat sejahtera, terima kasih kepada Tuan Pengerusi Majlis, Yang Berusaha Encik Makid bin Madon, Guru Besar Sekolah Kebangsaan Lembah Keramat, guru-guru dan para hakim serta rakan-rakan yang dikasihi sekalian.
  
    Tujuan syarahan ini tentang faedah yang terdapat ketika bersukan. Sukan merupakan satu aktiviti yang melibatkan tubuh badan fizikal kita. Kita boleh melibatkan diri kita dalam pelbagai aktiviti sukan. 
  
    Antara faedahnya ialah dapat menyihatkan tubuh badan kita. Apabila bersukan, badan akan mengeluarkan peluh. Peluh itu merupakan sisa toksin yang keluar semasa badan melaui proses perkumuhan.
 
    Kita juga boleh mengisi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah. Contohnya, bermain badminton atau bola sepak. Fikiran akan tenang selepas tekanan yang didapati semasa masa belajar.
 
    Akhir sekali, kita akan dapat mengeratkan persahabatan antara orang lain. Contohnya, sesama ahli pasukan atau ahli pasukan berlawanan ketika mengadakan perlawan persahabatan di antara sekolah yang lain.
 
    Tuntasnya, bersukan memang mempunyai banyak faedah. Kita perlulah aktif dalam sukan supaya badan sihat dan otak cerdas.
 
Sekian, terima kasih.