Jawapan

2016-07-29T22:08:02+08:00
Aysia. Malaysia merupakan ibu pertiwi kita. Siapakah yang akan menjalankanaktiviti seharian di tanah tercinta ini? Jawapannya sudah pasti ialah kita yang menjadianak jati Malaysia. Jikalau kita berupaya untuk melaksanakan tanggungjawab kitasebagai warganegara Malaysia, siapakah yang lebih layak untuk menyandangjawatan ini? Pandatang asing? Orang luar? Ataupun Pertubuhan Bangsa-bangsaBersatu? Oleh itu kita hendaklah menjadi rakyat yang sentiasa berpegang kepada"Di mana bumi berpijak, disitulah langit dijunjung" dan "Hujan emas di negara orang,hujan batu di negara sendiri, lebih baik di negara sendiri".
         Kita tidak sewajarnya mempratikkan prinsip hidup ibarat kacang lupakan kulit.Kita sayugia berterima kasih kepada negara kita yang telah memberi kita kesenangandari segi material ataupun kesejahteraan. Kita seharusnya bersyukur atas apa yangkita ada sekarang. Cuba kita tinjau negara Afghanistan atau negara China, negara-negara tersebut sering dilanda dengan tindakan "keparat" komplot berhaluan kiriseperti peperangan dan pemberontakan ataupun yang lebih parah iaitu bencanaalam seperti banjir dan wabak penyakit. Lantaran itu, satu kaedah yang paling mudahdan berkesan untuk membalas jasa negara kita ialah menunaikan kewajipan kitadengan sempurna dan bertanggungjawab.
         Kemajuan dan wawasan 2020 hanya akan menjadi kenyataan jikalau setiaprakyat berhasrat dan berkomitmen tinggi untuk menjayakannya. Kejayaan di depanmata bukan diperoleh dengan mudah sahaja, tetapi dengan usaha dan ketabahan hatisemua rakyat. Justeru itu, untuk membolehkan negara kita mara ke depan danmengecapi kejayaan, kesanggupan seluruh rakyat Malaysia untuk melaksanakantugas masing-masing amat diperlukan. Sedikit-sedikit lama-lama menjadi bukit,impian negara tentu akan tercapai jikalau kita bekerja keras dalam memainkanperanan kita sebagai rakyat Malaysia. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih,mustahil kita akan berjaya jikalau negara kita tidak mendapat sokongan sepenuh hatidaripada rakyat. Mustahil juga kita dapat duduk sama rendah, berdiri sama tinggidengan negara-negara maju di dunia jikalau kita tidak berusaha.
         Malang itu selalunya tidak berbau, negara kita sekarang ibarat sudah jatuhditimpa tangga. Masalah-masalah umpama jerebu, kegawatan ekonomi dan krisisair di Lembah Kelang tidak pernah berhenti. Masalah ini bukan sahaja tidak dapatdiselesaikan, malahan lebih buruk jikalau rakyat kita tidak bersikap optimis. Janganlahmenjadi penderhaka kepada negara dalam saat-saat genting ini. Jangan hanya prihatinterhadap masalah negara lain, tetapi mengabaikan negara sendiri. Sikap kera di hutandisusukan, anak di pangkuan mati kelaparan patut dikikis supaya barah yang tumbuhdi negara kita dapat diubati. Hanya semangat tanggungjawab yang ada pada jiwasetiap rakyat dapat meleraikan kemelut yang kita hadapi.
         Apakah peranan dan tanggungjawab yang harus ditanggung oleh setiap rakyatMalaysia? Sebagai kerajaan, mereka harus memeras otak berikhtiar untuk mencarijalan penyelesaian bagi sesuatu krisis. Bagi ahli korporat pula, mereka tidak patutmenghilangkan diri kerana berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Dari sudut rakyatjelata pula, mereka harus berusaha bersungguh-sungguh kerana mereka merupakanbakal pemimpin pada masa akan datang.
         Saya percaya hanya azam yang kuat dan semangat bertanggungjawab dapatmemimpin negara kita melangkah ke alaf baru. Jangan membiarkan negara kita terusjatuh ke lembah kehinaan. Semangat seperti enau melepaskan pucuk masing-masingpatut ditinggalkan demi kesejahteraan hidup dan yang lebih penting keharmoniannegara.
2016-07-29T22:54:54+08:00
-menyayangi negara
-berusaha memajukan negara
-menjaga kebersihan negara
-hidup bersatu-padu