Jawapan

2016-07-30T17:00:20+08:00
Kaedah penghapusan 

mula2 tukarkan kedudukan no 2 dan t
(1/3)s + 2 = t
(1/3)s - t = -2 ... persamaan linear 2

kemudian sama nilai t dgn persamaan linear 2  darab 3
      4s + 3t = -9
+    s   - 3t  = -6
=         5s   = -15
              s  = -3

gantikan nilai s = -3 dalam persamaaan linear 1
 4(-3) + 3t = -9
  -12 + 3t  = -9
            3t = -9 + -12
            3t = -21
              t = -7

maka nilai s = 3 , t = -7
jawapan salah la
jawapan dia apa ye
yg s tu saya tertinggal negatif kt depan dia.....betul punya ..........maka nilai s = -3 dan t = -7
t=1