Jawapan

2016-07-31T20:58:15+08:00

Pada masa kini, penggunaan internet merupakan sesuatu perkara yang sangat penting dalam kehidupan manusia. Di negara kita, teknologi internet ini telah digunakan di semua peringkat masyarakat, termasuklah murid-murid dan pelajar-pelajar sekolah. Melalui internet banyak kebaikkan dan manfaat yang diperolehi oleh murid-murid dan pelajar yang menggunakan internet.


            Dengan menggunakan internet, murid dan pelajar boleh mendapatkan banyak maklumat tentang sesuatu perkara. Mereka boleh memperoleh pelbagai malumat seperti isu semasa dalam negara, sistem pendidikan, budaya, teknologi, pertanian dan geografi dengan mudah dan cepat. Jika dibandingkan dengan generasi murid yang masa lampau, mereka terpaksa menghabiskan masa yang lama di perpustakaan untuk mendapatkan maklumat. Kadangkala maklumat yang dicari sukar didapati. Kini, murid dan pelajar mendapat semua maklumat yang diperlukan dengan hanya menekan butang komputer atau menggunakan telefon pintar pada bila-bila masa.


            Selain itu, dengan bantuan internet, murid dan pelajar boleh mendapatkan bahan-bahan pembelajaran yang dikehendaki mudah dan cepat. Capaian kepada internet melibatkan banyak elemen seperti media elektronik (e-mel), kumpulan perbincangan atau perbualan dan interaksi di dalam laman sosial. Dengan menggunakan laman sosial seperti Facebook telah membenarkan komunikasi antara murid dan pelajar di seluruh dunia. Penggunaan e-mel dengan perbualan menerusi internet akan mendedahkan mereka kepada pelbagai sosiobudaya masyarakat dunia. Justeru, mereka boleh bertukar-tukar maklumat budaya, sejarah dan geografi antara rakan siber mereka.


            Pertukaran maklumat antara murid atau pelajar boleh membantu proses pengembangan mental dan psikologi mereka sepanjang proses tumbesaran. Internet memberi peluang kepada mereka untuk membuat analisis yang lebih mendalam mengenai subjek yang diminati. Bagi murid dan pelajar perpustakaan merupakan sumber untuk membuat rujukkan terhadap sesuatu subjek dalam pembelajaran mereka. Jika maklumat yang dicari tidak terdapat di perpustakaan, maka maklumat ini dapat diperoleh melalui carian internet.


            Di peringkat umur yang muda ini, murid dan pelajar terdedah kepada pelbagai masalah sosial seperti lepak, bohsia, merempit dan kegiatan di kelab-kelab malam dan disko. Dengan adanya internet, kanak-kanak ini tidak akan keluar rumah. Mereka menghabiskan masa melayari internet mencari maklumat ataupun membaca pelbagai bahan menarik yang dipaparkan. Mereka dapat menyesuaikan minat seperti membina enjin kapal terbang, kereta, motosikal dan kereta api sebagai hobi. Penggunaan internet bukan sahaja dapat mengisi masa lapang kanak-kanak, malahan meningkatkan kecerdasan otak.


            Internet juga dapat memainkan peranan sebagai pendidik atau `tutor’ siber yang berkesan kepada murid dan pelajar. Subjek seperti Matematik dan Sains boleh diajar kepada golongan kanak-kanak dengan lebih berkesan. Bahan sains dan matematik yang ditambah dengan kesan multimedia dapat menarik minat kanak-kanak untuk mengikuti program pembelajaran dan seterusnya menanam minat. Kelebihan ini menandingi cara pembelajaran konvensional. Selain itu, murid dan pelajar yang tinggal di kawasan pedalaman pula dapat dibimbing oleh tutor maya yang berupaya mempersembahkan suatu subjek dengan cara yang paling menarik. Oleh itu, golongan kanak-kanak senang tertarik dan ingatan mereka bertambah baik.


            Pembangunan sains dan teknologi komputer telah mendedahkan murid dan pelajar kepada internet yang membolehkan mereka menerima maklumat dan bertukar-tukar pendapat dengan penduduk di seluruh dunia. Perkembangan ini telah menyebabkan dunia menjadi semakin kecil dan interaksi antara individu menjadi semakin mudah.
#harapmembantu#

1 1 1
tq..
but I ask..its okay
click at terima kasih!!!
welcome
tapi saya Tanya lain