Jawapan

2016-07-31T23:47:08+08:00
Aku sebuah komputer.Aku dilahirkan di kilang pembuatan komputer.Badan ku berwarna biru .Aku mempunyai banyak rakan2..Suatu hari tibalah masa untuk aku dan rakan2 berpisah.Kami dihantar ke kedai di seluruh negeri untuk dijual.

Beberapa hari kemudiannya aku telah dijual atau dibeli.Tuan baharu aku bergaya orangnya.Tuan baharu aku sangat sayangkan aku.Siamg dan malam dia menghadapku sehingga membuatkan dia terleka dan tidak mengulang kaji pelajaran.

walaupun,aku sangat disanyangi tetapi aku tidak suka akan sikap tuan aku yg selalu menghadap aku.Dia perlu belajar juga demi masa depannya.sehinggalah suatu hari tuan aku telah dimarahi oleh ayahnya kerana tidak belajar disebabkan terlalu leka bermainku.

Sehinggalah aku telah diambil oleh ayah kepada tuan aku untuk dijual disebabkan peragai tuan aku yg tidak mahu belajar.Ayah tuan aku menjual ku di kedai komputer.Kini aku telah dijual.Beberapa bulan sudah berlalu namun aku masih tidak mempunyai tuan baharu.sehinggalah keesokan harinya aku telah dibeli lagi.Aku berharap sikap atau perangai tuan yg baharu aku tidak sama dgn tuan yg lama aku..
sampai disini saja kalau ada salah saya mintak maaf...k
siamg tu siang silap eja ...sorry
2016-08-01T14:18:04+08:00
.Aku sebuah komputer bernama Acer. Aku diperbuat dan dipasang di Jepun dengan menggunakan plastik, aluminium dan besi. Warna tubuh aku hitam dan perak.     
 
   Setelah siap dipasang, bahagian tubuh aku seperti papan kekunci dan monitor telah dimasukkan ke dalam kotak. Kemudian aku telah dibawa ke pelabuhan untuk dieksport. Bersama teman-teman yang lain, aku telah belayar menaiki kapal menuju ke negara Malaysia.   
 
     Apabila sampai di Malaysia, aku telah dibawa oleh sebuah van menuju ke sebuah kedai komputer di Melaka. Di sana aku telah dipamerkan bersama rakan-rakan yang lain. Aku gembira kerana dapat berjumpa rakan-rakan yang terdiri daripada pelbagai jenama dan warna.

          Setelah beberapa hari, datang seorang wanita ke kedai komputer tersebut. Dia berminat dengan rupa dan spesifikasi yang terdapat padaku. Setelah berpuas hati dengan ciri-ciriku, wanita itu pun membeliku lalu dibawa pulang ke rumah. Aku berasa begitu seronok kerana mempunyai tuan yang baru dan tidak sabar-sabar untuk memberikan khidmatku.   
 
     Aku telah diletakkan di atas sebuah meja di dalam bilik bacaan. Tuan aku menggunakan aku untuk menaip kertas kerjanya dan juga membuat bahan-bahan grafik Aku telah menjalankan tugasku dengan penuh gembira dan lancar. Aku berbangga kerana dapat berbakti kepada tuan aku.      

   Setelah beberapa tahun digunakan, aku sering mengalami kerosakan kerana diserang virus komputer. Akhirnya, tuan aku telah membeli sebuah komputer baru yang lebih canggih. Sejak itu aku diletakkan di sudut bilik dan tidak digunakan lagi.