Pernyataan:( Penyelidikan dalam pembiakan manusia adalah penting untuk menyelesaikan masalah ketidaksuburan bagi pasangan yang berkahwin)

soalan:Adakah anda bersetuju dengan pernyataan di atas, Berikan alasan untuk menyokong jawapan anda.

#sains
#ting3

1

Jawapan

2016-08-04T15:01:15+08:00
Saya tidak setuju terutamanya kaedah in-vitro.

1. Pasangan yang tidak dapat menghasilkan zuriat, iaitu sama ada si suami atau si isteri mandul mendapatkan sel sperma atau sel ovum dermaan. Jika persenyawaan sel ovum dan sel sperma adalah bukan daripada pasangan suami isteri sendiri, maka anak yang dilahirkan tidak sah sebagai anak mereka.

Contohnya Sofia dan Zaki tidak dapat melahirkan zuriat kerana Zaki mandul. Tetapi mereka tetap ingin mempunyai anak. Mereka mendapatkan sel sperma daripada penderma bernama Syafiq. Jadi, anak yang dihasilkan nanti bukan anak Sofia dengan Zaki, tetapi Sofia dengan Syafiq.

2. Anak yang dilahirkan tidak mewarisi maklumat genetik dan trait si suami. Ataupun jika sel ovum penderma yang disenyawakan oleh sel sperma si suami, anak yang dilahirkan tidak mewarisi maklumat genetik si ibu.

3. Si penderma sel sperma atau sel ovum berkemungkinan akan melarikan anak yang dilahirkan kerana anak itu juga anaknya.

4. Pemilihan penderma sel sperma dan ovum boleh mencetuskan isu sensitif. Contohnya si suami yang mandul memilih sel sperma daripada penderma yang kacak, latar belakang dari orang berada, mat saleh lah dan sebagainya. Bayangkan apa yang terjadi seterusnya jika hal ini berlaku.

5. Dalam persenyawaan in-vitro, sel ovum dan sel sperma yang telah bersenyawa akan membahagi secara mitosis membentuk lebih daripada 1 embrio. Tetapi, kesemuanya akan dilupuskan meninggalkan hanya 1 yang akan berkembang menjadi fetus. Bukankah ini pembunuhan?

6. Kaedah penghasilan anak ini tidak semula jadi dan seakan-akan menentang ciptaan Tuhan. Bagi pasangan yang tidak dapat menghasilkan zuriat, percayalah ada hikmah di sebaliknya. Contohnya mungkin si ibu berisiko meninggal dunia selepas melahirkan anak kedua. Siapa tahu kan... hanya Allah SWT yang maha mengetahui.
1 5 1
semua ni jwpn dye ke?
Ya, saya terangkan secara lebih terperinci untuk memberikan pemahaman yang lebih terang, sebab itu lah panjang lebar ;)