Jawapan

2016-08-04T15:01:25+08:00
Antara tips yg bleh dikngsi:
1)blajar dgn bijak dan teratur.
2)sentiasa bertanya ngn guru2.
3)sentiasa menyasarkan target yg tinggi.
4)cuba ubah cara hidup.
5)terakhir skali mesti jaga solat.

hrp2 tips nie dpt membantu.Yg kurng nya dtng dari sya dan yg lebih dtangnya dari Allah.Gudluck for spm.
Jawapan Paling Bijak!
2016-08-04T16:26:57+08:00
Saya percaya anda sudah pernah mendengar bermacam-macam tips yang biasa orang kata, contohnya banyak ulang kaji, jangan malas, buat nota ringkas tapi padat, tidur perlu mencukupi etc.

Semua itu merupakan tips belajar untuk SPM. Tapi saya akan berikan tips yang lebih advanced untuk menguasai SPM.

1. Setiap kali baca buku teks, sebelum itu baca dahulu Huraian Sukatan Pembelajaran (yang biasanya ditulis : "pada akhir pembelajaran topik ini, murid akan dapat menyenaraikan faktor blabla dan menjelaskan blablabla")
Ini merupakan panduan anda untuk mengenal pasti sama ada anda telah melepasi dan menguasai sesuatu topik secara berperingkat.

★Dan percayalah, memang hampir semua soalan SPM dibuat berdasarkan HSP tu.

2. Anda boleh buat satu group chat dalam aplikasi sosial seperti WhatsApp, dan berkongsi soalan & jawapan peperiksaan yang lepas dengan rakan-rakan anda tidak kira dari sekolah yang sama ataupun dari sekolah lain. Isikan peranti elektronik anda dengan aplikasi pembelajaran, barulah tidak lalai berbual kosong sahaja sehingga masa untuk belajar berkurang.

3. Dapatkan buku-buku terkini yang mempunyai soalan-soalan KBAT. Semakin banyak latihan dibuat, semakin luas ilmu pengetahuan, dan semakin ingatlah anda akan ilmu tersebut. Siapa tahu, soalan KBAT yang anda pernah buat dalam buku latihan keluar pula dalam SPM?

4. Bernafas dengan betul. Semakin tua semakin pendek nafas yang kita ambil. Pernafasan yang betul penting supaya otak dapat berfungsi dengan lebih optimum. Nafas yang betul : tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. Berlatihlah bernafas dengan betul mulai sekarang ;)

5. MESTI memiliki koleksi soalan-soalan SPM yang lepas. Jawab kertas SPM lalu, dan rekodkan pencapaian anda. Anda juga perlu mengambil inisiatif dengan MERAMAL soalan yang mungkin akan dikemukakan dalam SPM nanti. Jika anda perasan, pada halaman depan setiap buku koleksi soalan SPM lepas mesti ada analisis topik yang pernah keluar dan bilangan soalannya. Kenal pasti topik-topik yang wajib keluar dan ramal soalan yang mungkin keluar, biasanya yang belum keluar untuk setahun dua tahun lah.

Dan apa-apa pun, sentiasa ingat kepada Allah. Anda menuntut ilmu untuk Allah. Ramai pelajar yang tanya kenapa kena belajar bersungguh-sungguh sangat sehingga ke menara gading? Dengan ilmu yang banyak, kita senang mendapat pekerjaan. Kenapa nak dapatkan pekerjaan? Supaya dapat menjana pendapatan. Kenapa kena jana pendapatan? Supaya berupaya berbuat kebaikan seperti sedekah, bayar zakat, menyara keluarga, menunaikan haji dan sebagainya. 

All the Best! Selamat berjaya!
1 5 1