Tulis ulasan tentang aktiviti-aktiviti yang bermanfaat itu.
panjang ulasan kamu hendaklah antara 50-80 patah perkataan

-kerjasama
-riadah
-keselamatan
-ekonomi
-pendidikan
-kebajikan


Saya x paham la macam mana nak buat ulasan format baharu ni,boleh bantu saya?

1
format karangan yg bru ke ni
bukan karangan tetapi format ulasan baharu 2016
bahagian B
ok.... good luck

Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-08-05T16:01:51+08:00
Kita akan dilanda kebosanan sekiranya kita tidak mempunyai sebarang aktiviti untuk dilakukan pada masa lapang. Sebenarnya, terdapat pelbagai aktiviti yang bermanfaat yang dapat kita lakukan untuk memenuhi masa yang terluang. Hal ini terjadi kerana sesetengah individu tidak pandai mencari aktiviti yang sesuai dengan mereka. Justeru, kita seharusnya melakukan pelbagai aktiviti yang berfaedah agar masa yang berharga itu tidak disia-siakan begitu sahaja.

Antara aktiviti yang dapat dilakukan pada masa lapang ialah kita boleh membaca, melayari internet, bersukan dan sebagainya. Aktiviti-aktiviti sebegini akan dapat memberikan kepuasan kepada diri kita kerana kita akan memperoleh keseronokan jika melakukannya. Dengan ini, kita akan dapat mendisiplinkan diri kita kerana untuk melakukan aktiviti tersebut kita perlu pandai menguruskan masa dengan baik. Tamsilnya, aktiviti seperti membaca dapat menambahkan ilmu pengetahuan sekaligus dapat diaplikasikan dalam kehidupan seharian kita. Rentetan hal ini, kita hendaklah menggunakan masa lapang itu dengan sebaik-baiknya.Persis kata mutiara ‘Masa itu emas’.

Selain itu, kita juga boleh memilih aktiviti yang dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan.Hal ini berlaku demikian kerana apabila kita bersama-sama dengan keluarga, kita akan dapat melakukan pelbagai aktiviti secara bersama. Justeru, setiap ahli keluarga akan lebih saling memahami antara satu sama lain dan akan dapat menambahkan rasa kecintaan dalam diri masing-masing. Sebagai contoh, kita sekeluarga boleh bercuti di tempat-tempat menarik apabila tiba musim cuti sekolah ataupun beriadah bersama-sama pada hujung minggu.Jelaslah bahawa dengan melakukan aktiviti sebegini, kita akan dapat manfaat yang berganda, bak kata pepatah ‘Sambil menyelam minum air’.

Seterusnya,kegiatan yang kita lakukan pada masa lapang seharusnya dapat memupuk semangat kejiranan yang tinggi dalam komuniti tempat tinggal kita.Hal ini berlaku demikian kerana pada masa sekarang hubungan kejiranan agak longgar kerana sibuk dengan kehidupan masing-masing. Sehubungan dengan itu, hubungan mereka akan bertambah erat sekiranya aktiviti yang berbentuk kemasyarakatan dijalankan di tempat tinggal kita.Tamsilnya, program gotong-royong membersihkan kawasan persekitaran boleh diadakan sebulan sekali apabila penduduknya mempunyai masa yang terluang.Sekiranya akitiviti ini berjaya dijalankan, sudah tentu masa yang terluang dapat dimanfaatkan secara lebih efektif dan menguntungkan semua pihak.

Sebagai kesimpulan, kita perlulah pandai menggunakan masa lapang yang kita ada dengan sebaik mungkin. Pelbagai aktivti dapat dilakukan bersesuaian dengan masa dan tempat kita berada. Tambahan pula, aktiviti-aktiviti yang bermanfaat seharusnya dapat memberikan impak yang positif kepada kehidupan kita. Sesungguhnya, kita mestilah menghargai masa yang telah dianugerahkan kepada kita kerana masa tidak dapat diundurkan kembali.

1 5 1