Jawapan

2016-08-09T22:42:31+08:00
Mutakhir ini , semangat patriotik dalam kalangan masyarakat di negara kita semakin luntur . Perkara ini membimbangkan ramai pihak apabila terdapat segelintir masyarakat yang tidak mempedulikan sambutan ulang tahun kemerdekaan negara . Oleh itu , usaha-usaha yang drastik perlu dilakukan agar masalah ini tidak berlanjutan yang akan menyebabkan nama negara kita terjejas .

Isi
1) peranan ibu bapa - menerapkan sikap cinta akan tanah air dalam diri anak² - ibarat melentur buluh biarlah dari rebungnya .
2) peranan media massa - mewujudkan kempen bagi memberi kesedaran kepada orang ramai tentang kepentingan semangat patriotik - menyiarkan drama yang berunsur semangat patriotik seperti "Bukit Kepong" .
3) peranan agensi kerajaan - menjalankan aktiviti yang bersesuaian dalam usaha memupuk semangat patriotik - sebagai contoh aktiviti sambutan kemerdekaan di kawasan kampung

Tuntasnya , usaha² tersebut perlu dilakukan secara berterusan agar dapat mencapai matlamat dalam menyuburkan semangat patriotik dalam diri masyarakat di bumi Malaysia yang tercinta ini . Oleh itu , pihak tertentu perlu memainkan peranan yang penting dan berganding bahu dengan pihak yang lain . Sesungguhnya , anasir luar amat menyukai jika rakyat Malaysia tidak mempunyai semangat patriotik dalam diri . Hal ini akan memudahkan musuh negara bagi menakluki Malaysia untuk kali yang kedua .