Jawapan

2016-08-13T13:21:26+08:00

Bila cakap hal subsidi, Kita jadi serba salah. Nak kata tak sokong tak boleh pasal ada kesan baik. Nak kata sokong seratus peratus pun tak kena juga sebab ada kesan tak baik. 

Orang yang tahu sikit sebanyak hal ekonomi tentu faham yang subsidi tak lestari iaitu tak boleh ditanggung sampai bila-bila. Dalam bahasa Inggeris, unsustainable. Masa negara banyak duit bolehlah kerajaan guna sebahagian hasil untuk bagi subsidi. Tapi bila hasil bumi negara makin kurang, pendapatan cukai turun, harga barang yang dibagi subsidi naik dan bilangan orang yang terima subsidi bertambah, susahlah nak kekalkan paras subsidi.

Berkenaan subsidi bahan petroleum, dah banyak kali bincang dan semua orang dah tahu yang harga minyak mentah dunia mahal sejak beberapa tahun kebelakangan ini sedangkan bilangan kenderaan di jalan raya kita meningkat. Yang jadi masalah adalah banyak lagi orang di dunia yang bergantung kepada subsidi. Kerajaan pula bergantung kepada subsidi untuk dapat undi dan untuk kekalkan keamanan.

Ada banyak negara bila kerajaan tarik balik atau kurangkan subsidi, rakyat tak cukup makan. 
Mereka buat tunjuk perasaan sampai ada yang mati. Contohnya Mesir. Sebelum kerajaan awam Presiden Dr Mohamed Morsi jatuh akibat campur tangan tentera telah peruntukkan AS$3.85 bilion (kira-kira RM12.65 bilion) sebagai subsidi makanan tapi rancang kurangkan kadarnya kerana masalah kewangan. 

Di negara itu, purata pendapatan hanyalah RM6.57 sehari dan rakyat dibagi subsidi. Kita tak tahu yang mana lebih penting bagi orang Mesir, roti, demokrasi, Morsi atau Jeneral Abdel Fattah al-Sisi? 

Agihan subsidi biar adil 
Satu lagi yang kita kena tahu, ada jenis-jenis subsidi yang tak adil sebab orang yang tak patut dibantu pun dapat juga. Ambil contoh subsidi petroleum kita. Kerajaan selalu kata tujuannya nak bantu orang susah dan nak kurangkan inflasi. Betullah orang susah yang pakai motosikal dan kereta Kancil dapat faedah bila harga petrol murah. Tapi tauke dan orang besar yang pakai kereta 4,000cc atau 5,000cc pun dapat juga. 

Orang susah yang pakai motor dan Kancil dapat sikit. Orang kaya yang pakai Mercedes, BMW dan Hummer dapat banyak. Rasa tak adillah walaupun cukai kereta besar lebih mahal. Tapi itulah hakikat subsidi minyak kita. Bila kerajaan tarik balik atau kurangkan subsidi, kerajaan jimatkan duit tapi harga barang dan tambang naik. Jadi wajiblah duit yang dijimatkan itu digunakan dengan baik dan sama rata. Jangan tumpu di bandar-bandar saja. Orang kampung pun kena jaga. 

Satu hal lagi, bila harga barang dan tambang naik kerana harga petrol dan diesel naik, inflasi pun naik juga. Nilai duit dan kuasa membeli turun. Sekarang lagilah susah sebab nilai duit kita merosot berbanding banyak mata wang utama dunia di pasaran tukaran mata wang. 

Sebab itulah ada pihak tak habis-habis bagi amaran dan persoalkan pengurusan ekonomi, mata wang, percukaian dan belanjawan kerajaan. Kita bimbang pasal kita nampak ada banyak unsur pembaziran dan kesilapan memperuntukkan sumber kewangan yang terhad oleh kerajaan dan sektor swasta. 

Dalam keadaan ekonomi dunia macam sekarang, Kita mintalah kepada semua pihak – kerajaan dan pembangkang – berhematlah bila berbelanja.


if wrong means i am sorry:-)
tq dear
no mention :-)
ok