Jawapan

2016-08-11T20:04:18+08:00
Golongan fakir dan miskin merupakan asnaf yang berhak menerima pengagihan zakat. Zakat menurut islam bermaksud memberikan separuh daripada rezeki kita kepada orang yang tidak berkemampuan.

Pentingnya pengagihan zakat ini kerana pengagihan ini akan dapat membina hubungan persaudaraan dalam islam. Perkara pertama yang membawa kepada wujudnya persaudaraan di dalam islam ialah, dapat mewujudkan hubungan tali persaudaraan di antara pemberi dan penerima. Hal ini akan mengeratkan lagi sesuatu hubungan daripada yang tidak mengenali sehingga berkenalan rapat.

Selain itu juga, penerima zakat boleh merasai keseimbangan nikmat dunia yang diberikan oleh Tuhan seperti makanan, minuman dan sebagainya. Mereka tidak akan berasa kecewa , sedih dan mempunyai sifat cemburu. Pengagihan zakat amat penting dan haruslah dikekalkan sehingga akhir zaman kerana ia dapat membentuk ummah yang saling sayang menyayangi.

Di samping itu , pengagihan zakat akan memberikan kesenangan dan kebahagiaan kepada si penerima. Kebahagiaan dan kesenangan akan mencetuskan kepada berlakunya satu hubungan yang menarik. Tambahan pula, si pemberi akan berasa amat senang kerana dapat menunaikan kewajipan yang dituntut oleh Islam.
1 5 1
2016-08-12T11:48:33+08:00
Pada pendapat saya, pengagihan zakat kepada golongan fakir dan miskin dapat membina hubungan persaudaraan dalam islam kerana pemberi zakat dapat menimbulkan rasa rendah diri dan bersyukur atas nikmat yang Allah berikan. Selain itu, penerima zakat akan berasa gembira dan dapat mendoakan kesejahteraan pemberi zakat.Kesimpulannya, kewajipan berzakat hendaklah ditunaikan  oleh semua umat islam yang berkemampuan supaya hidup lebih diberkati Allah.