Jawapan

2016-08-12T22:03:04+08:00
 Pada zaman yang serba moden ini, terdapat pelbagai kemudahan yang dicipta untuk kemudahan orang ramai terutamanya dalam industri telekomunikasi. Pelbagai alat komunikasi yang boleh didapati di pasaran. Alat-alat ini sangat berguna dan memudahkan. Namun, di sebalik kebaikan ini terselit juga keburukan. Banyak masalah yang sering kita hadapi. Alat-alat ini telah disalahgunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Pengguna yang tidak berpuas hati dengan keadaan ini telah membuat aduan atas perasaan mereka. 
        Antara aduan pengguna ialah alat komunikasi yang semakin canggih ini telah membuatkan ramai orang leka dan lalai dalam membuat tugas masing-masing terutamanya remaja yang kian bijak berfikir. Hal ini juga boleh membuatkan ramai orang tidak dapat membahagikan masa dengan sewajarnya. Sebagai contoh, remaja yang masih belajar tidak dapat menumpukan perhatian terhadap pelajaran hanya kerana alat komunikasi yang semakin hari semakin canggih.
  
         Selain itu, pengguna juga boleh tertipu melalui alat komunikasi ini . Kini, alat komunikasi bukan sahaja membolehkan kita berhubung dengan orang lain malah kita juga dapat berurus niaga melalui alat ini. Akan tetapi, tidak semua urus niaga melalui alat ini boleh dipercayai. Terdapat juga pihak yang tidak bermoral telah menipu bagi mendapat keuntungan. Sudah banyak aduan mengenai penipuan ini telah diterima. Dengan ini, pengguna akan mengalami kerugian malah peniaga yang lain juga akan mengalami kerugian kerana pengguna sudah serik berurus niaga melalui alat komunikasi.

         'Semakin canggih, semakin kurang kualiti dan harga juga meningkat'. Itu juga salah satu aduan pengguna yang tidak berpuas hati mengenai kualiti alat ini. Alat komunikasi yang terkini pada zaman ini amat kurang kualitinya kerana ianya tidak tahan lasak dan juga mudah rosak. Apabila alat tersebut mengalami kerosakan pengguna harus membeli semula dan terpaksa mengeluarkan kos yang tinggi. 

               Kesimpulannya, pihak yang bertanggungjawab mestilah menjalankan tugas dengan sempurna dan peka terhadap keadaan sekeliling. Kualiti juga harus dipertingkatkan supaya pengguna tidak lagi mengalami kerugian. Masyarakat sekeliling juga harus menggunakan kemudahan ini dengan sebaiknya dan berfikir tentang kebaikan bersama.