Jawapan

2016-08-14T00:15:56+08:00
Ia akan menyebabkan vitamin jus musnah

2016-08-14T10:11:03+08:00
Sekiranya ia digoncang, maka keputusan akhir eksperimen akan terjejas. Ini adalah akibat perlanggaran molekul jus buah dengan molekul larutan DCPIP yang yang lebih aktif apabila dikenakan tenaga kinetik hasil daripada goncangan tersebut.

Maka, bagi setiap set eksperimen ini, campuran jus buah dengan larutan DCPIP sebaiknya digaul secara seragam (maknanya untuk set seterusnya kelajuan gaulan adalah sama kerana ini adalah faktor yang perlu dimalarkan). Dalam kata mudah, contohnya set 1 anda gaulkan dengan perlahan tetapi set 2 anda gaulkan dengan lebih perlahan daripada set 1, justeru itu keputusan eksperimen tidak dapat dibandingkan kerana faktor kelajuan gaulan menjadi pemboleh ubah dimanipulasi sedangkan faktor yang dimanipulasi yang hendak kita kaji ialah kepekatan asid askorbik dalam jus buah.

Mengapa sebaiknya digaul? Jika tidak, sampai bila anda hendak menunggu jus tersebut melunturkan larutan DCPIP? Bukannya tidak boleh, tetapi ia akan mengambil masa yang lama. Jika hendak mempercepatkan masa ia melunturkan larutan DCPIP, gaulkan campuran tersebut tetapi dengan syarat dalam kesemua set eksperimen kelajuan gaulan adalah malar.
1 5 1