Apa beza JIRIM dan JISIM?

Dalam buku bertulis macam ni... langsung tak faham apa yang buku tu cuba sampaikan

Jisim = jirim yang memenuhi ruang
Jirim = sebarang benda yang mempunyai jisim dan memenuhi ruang

Maka,

Jisim = Jirim ??

Sebab buku tu kata jirim tu benda yang memenuhi ruang dan mempunyai jisim dan jisim tu ialah jirim... ayat tu macam berpusing makna diantara dua tu...

1

Jawapan

2016-08-14T08:31:09+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Memang tidak dinafikan definisi dalam buku tersebut tidak berkesan untuk memberi pemahaman yang jelas. Malah, definisi jisim tersebut tidak tepat.

 1. Jirim merupakan apa-apa sahaja bahan yang mempunyai jisim dan memenuhi ruang. Terdapat 4 keadaan jirim boleh wujud yang biasa kita lihat di persekitaran iaitu GAS, CECAIR, PEPEJAL dan PLASMA. Satu lagi yang jarang ialah Bose-Einstein condensates (BEC) tetapi ini ilmu di peringkat sangat tinggi ;)

Benda lain seperti bayang-bayang, cahaya yang tidak mempunyai jisim dan tidak memenuhi ruang bukan jirim. Air (cecair), udara (gas), tanah (pepejal) dan api (plasma) pula merupakan jirim.

2. Jisim pula ialah ukuran kuantiti zarah-zarah yang menempati sesuatu jirim. Unit piawainya ialah kilogram (kg). Jisim bagi sesuatu jirim boleh diukur dengan menggunakan penimbang yang sesuai, atau menggunakan kaedah pengiraan kimia (ilmu di peringkat lebih tinggi).

★ Jirim ialah apa-apa benda yang memenuhi ruang dan mempunyai jisim. Jisim hanya suatu ukuran kuantiti zarah-zarah dalam jirim.
2 5 2
Wahh! Yang ini lagi senang nak faham, Terima kasih!! <3
Sama-sama ;)