Jawapan

2016-08-14T15:13:30+08:00
Pelancongan adalah salah satu sumber pendapatan Negara yang menjana ekonomi masyarakat. Bidang ini sangat dititikberatkan oleh kerajaan Malaysia. Negara kita mempunyai pelbagai tempat yang menarik yang dapat dikunjungi oleh pelancong asing malah kita sebagai rakyat Malaysia digalakkan untuk melancong di dalam Negara. Oleh itu, Menteri Pelancongan Malaysia Datuk Seri Azalina Othman telah melancarkan program yang dikenali sebagai ‘Project Zoom’ dimana projek ini menerokai pelbagai tempat menarik di dalam Malaysia yang dapat dikunjungi oleh rakyat kita. Projek ini menekankan kepada pelancongan di dalam Negara kepada rakyat tempatan di samping menarik pelancong asing untuk datang ke Malaysia. Apabila rakyat Malaysia melancong hanya di dalam Malaysia kerajaan akan dapat menambah pendapatan dan ini adalah salah satu motif program ini dilancarkan.
Kerajaan juga melakukan pelbagai promosi dalam memperkenalkan Malaysia di mata dunia. Jika kita melalui Lebuh raya Plus kita akan dapat melihat papan kenyataan iklan yang mempromosikan tempat-tempat yang menarik di Malaysia. Ini adalah salah satu promosi oleh kerajaan yang diharapkan dapat menarik rakyat tempatan untuk melancong di dalam Negara. Selain itu, pelbagai infastruktur telah dibangunkan oleh kerajaan dalam memberi keselesaan kepada rakyat Malaysia malah memberikan tanggapan yang positif kepada pelancong asing bahawa Negara kita mempunyai tempat-tempat yang menarik yang mampu memberi keseronokan kepada mereka. Malah kerajaan mengurangkan kos perbelanjaan dengan mengurangkan harga penginapan, tiket kapal terbang dan sebagainya yang merupakan salah satu strategi promosi yang giat dijalankan. Apabila kos perbelanjaan pelancongan dikurangkan sudah semestinya ini dapat menarik rakyat untuk melancong di dalam Negara berbanding melancong ke luar Negara yang menelan perbelanjaan yang tinggi.
Melancong di dalam Malaysia juga mempunyai kelebihan yang tersendiri kerana kita dapat mengenali pelbagi budaya kaum yang yang terdapat di Malaysia seperti kaum Melayu, Cina, India, Dusun, Kadazan, Dayak dan sebagainya. Pelbagai budaya dapat diterokai dengan menjelajah keseluruh pelosok Malaysia. Budaya kaum Melayu seperti adat pepatih dan adat temenggung. Adat pepatih masih di amalkan di beberapa daerah di Negeri Sembilan. Malah mereka yang ingin mengetahui budaya Baba dan Nyonya dapat berkunjung ke Melaka serta dapat mengetahui sejarah Hang Tuah yang terkenal di kota Melaka.