Jawapan

2016-08-14T21:52:52+08:00
- seorang lelaki
- beragama Islam
Ada lagi x jawapannya.. 6 markah
-bersifat adil dan berakhlak yg baik -pandai mentadbir kerajaan -mematuhi perintah allah -lelaki yg merdeka - berpengetahuan tentang islam
2016-08-15T00:29:18+08:00
Sebenarnya cara pemilihan khalifah ada 4 kaedah.Antaranya ialah :

a) Musyawarah atau syura iaitu permesyuaratan atau perundingan untuk mengambil keputusan tentang sesuatu perkara. Berlaku semasa pemerintahan Saidina Abu Bakar. Golongan Ansar dari Bani Saadah hampir melantik khalifah dalam kalangan mereka. Atas cadangan Saidina Umar dan dengan persetujuan ramai akhirnya Saidina Abu Bakar dilantik sebagai khalifah.

b) Cadangan satu nama sahaja daripada khalifah terdahulu. Berlaku seperti pelantikan Saidina Umar iaitu nama beliau telah diusulkan oleh Saidina Abu Bakar sebelum kewafatannya.

c) Pemilihan daripada beberapa orang calon. Berlaku semasa pelantikan Saidina Uthman bin Affan. Enam nama telah diusulkan dan Saidina Uthman bin Affan akhirnya terpilih.

d) Pencalonan oleh sekelompok masyarakat. Berlaku semasa
pelantikan Saidina Ali bin Abu Talib. (ms 143)
Manakala syarat pemilihan khalifah dan cara pemilihan khalifah adalah berbeza...Sbg cont oh:

Syaratnya ialah calon khalifah mestilah lelaki yang merdeka, beragama Islam, memiliki pengetahuan tentang Islam, mematuhi perintah Allah, sanggup melaksanakan hukum Allah, bersifat adil, mempunyai akhlak yang baik, tubuh badan yang sihat dan sempurna, berfikiran cerdas, warak, dan pandai mentadbir kerajaan. (ms 143)

Oleh itu, jgn confuse dgn kedua2 kenyataan ini krn ia adalah berbeza..
Ouh..thanks