Jawapan

2016-08-16T00:27:20+08:00
Satelit RazakSat Berjaya Dilancarkan Ke Orbit
RazakSAT, satelit remote sensing kedua Malaysia, berjaya dilancar ke angkasa pada pukul 11.35 pagi waktu Malaysia dari Kwajalein Atoll di Kepulanan Marshall di Lautan Pasifik.

Setelah 20 minit dilancarkan, satelit seberat 180 kilogram itu memasuki Orbit Hampir Khatulistiwa (NEqO) untuk menjadi satelit pencerapan bumi pertama dilancarkan ke NeqO.

Pelancaran di Pulau Omelek itu menggunakan pelancar Falcon 1 Space Exploration Technologies (SpaceX) berjalan lancar setelah empat jam tertangguh bagi memenuhi beberapa keperluan teknikal.

Menurut MOSTI, sejam setengah selepas pelancaran, hubungan awal dapat dilaksanakan oleh Agensi Angkasa Negara (Angkasa) di Sungei Lang di Banting dengan RazakSAT.

Pelancaran berkenaan mencatat sejarah bukan hanya kepada Malaysia tetapi juga kepada dunia. Satelit itu akan mengelilingi orbit NEqO pada altitud nominal 685 kilometer.

RazakSAT membawa kamera resolusi tinggi yang boleh merakam imej dari angkasa untuk pelbagai aplikasi untuk memberi faedah bukan hanya kepada Malaysia, tetapi negara-negara di kawasan khatulistiwa.

Lokasi orbit itu akan membolehkan peningkatan kekerapan pemerhatian imej serta imej-imej boleh digunakan untuk tujuan pemetaan lanskap, ketepatan pertanian, biomas perhutanan, perancangan bahagian marin, mengurangkan bencana, perancangan bandar dan rangkaian jalan.

Beberapa negara di Asia, benua Afrika dan Amerika Latin telah menyatakan minat untuk menggunakan imej yang dirakam oleh RazakSAT.

Malaysia juga akan menawarkan data berkenaan untuk bidang pengetahuan bagi faedah masyarakat d seluruh rantau Khatulistiwa.

Remote Sensing Malaysia, agensi dalam kementerian, akan bertanggungjawab menerima data daripada RazakSAT dan membangunkan aplikasinya.

RazakSAT merupakan kesinambungan program TiungSAT-1, satelit remote sensing pertama negara yang dilancarkan pada 2000. Bagaimanapun RazakSAT adalah satelit dengan fungsi sepenuhnya dalam pemantauan permukaan bumi dan alam sekitar.

Pencapaian itu akan meningkatkan dan memberi inspirasi agensi kementerian dan rakyat Malaysia untuk terus berusaha untuk menjadi inovatif dan kreatif, terutamanya dengan negara bakal menyambut Tahun Kreativiti dan Inovasi tahun depan.

SpaceX telah bersetuju untuk melancarkan dua satelit mikro iaitu CubeSAT dan InnoSAT, untuk tujuan pendidikan tahun depan dengan Falcon 9.

CubeSAT dimajukan oleh ATSB manakala InnoSAT oleh tiga universiti tempatan, iaitu Universiti Sains Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia dan Universiti Malaysia Perlis.

Kejayaan RazakSAt adalah hasil sumbangan pemimpin negara iaitu bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi serta Perdana Menteri sekarang ini Datuk Seri Najib Tun Razak, atas segala usaha, keyakinan dan wawasan dalam mengilhamkan RazakSAT.

Satelit RazakSAT akan beroperasi melalui segmen daratnya di Malaysia, yang terdiri daripada Stesen Kawalan Misi (MCS) dan Stesen Penerimaan Imej dan Pemprosesan (IRPS).