Mencegah kemungkaran adalah tanggungjawab bersama setiap muslim tetapi tugas ini seringkali diabaikan dan hanya diserahkan kepada pihak-pihak tertentu sepeeti majlis agama islam , para u'lama dan guru-guru agama . kemukakan pendapat anda tentang pernyataan di atas beserta alasan .

1

Jawapan

2016-08-16T14:41:43+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Saya menyokong pernyataan diatas. ini kerana ramai manusia dalam kalangan kita suka mementingkan diri sendiri dengan beranggapan bahawa mereka yang melakukan kemungkaran sudah besar panjang dan tahu tentang halal dan haram. namun begitu,permasalahan ini seharusnya diambil perhatian oleh kita setiap masyarakat yang beragama islam supaya menegur mahupun menasihati saudara seagama kita agar kembali ke pangkal jalan. kita tidak seharusnya menunggu untuk menjadi baik seperti ustaz mahupun ustazah kerana tugas dakwah itu amanah dari Allah buat kita yang harus kita laksanakan dengan sebaik mungkin. kesimpulannya, jangan terlalu berharap pada pihak - pihak tertentu bagi mencegah kemungkaran yang berlaku di sekeliling kita sedangkan kita sebagai khalifah di bumi Allah juga masih mampu menggalas tanggungjawab tersebut .
2 5 2