×

Bantuan belajar secara percuma

Mengapa sertai Brainly?

  • minta bantuan untuk kerja sekolah anda
  • dapatkan jawapan serta penjelasan
  • cari soalan lain

Jawapan

2016-08-17T21:39:18+08:00

   Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis, barisan panel hakim yang arif lagi bijaksana, barisan pihak pembangkang yang saya kagumi,guru-guru dan para hadirin sekalian.        

Saya, Ainun Amani Binti ........... sebagai pencadang pertama akan membahaskan tajuk perbahasan pada hari ini iaitu, ‘Tinggal di kampung lebih baik daripada tinggal di bandar.’ Hadirin yang saya hormati sekalian, saya menyokong sepenuhnya tajuk perbahasan ini kerana tinggal di kampung sememangnya lebih baik daripada tinggal di bandar.    

Hujah saya yang pertama ialah , jika tinggal di kampung,kita tidak akan menghadapi masalah kesesakan lalu. Kita tidak perlu mengambil masa yang panjang untuk tiba ke tempat  yang dituju seperti sekolah dan pejabat manakala di bandar ,kesesakan berlaku pada setiap masa. Walaupun kita hendak  ke suatu tempat yang dekat sahaja , namun masa yang lama terpaksa diambil. Pembaziran masa dan tenaga akan berlaku. Pemandu juga mengalami tekanan perasaan seperti marah kerana masa yang dikatakan ibarat emas dibazirkan begitu sahaja.

                Selain itu,kos sara hidup di kampung juga jauh lebih rendah berbanding di bandar. Sebagai contoh,harga barangan keperluan lebih murah dan sesetengahnya boleh didapatkan secara percuma daripada jiran-jiran disebabkan oleh semangat kejiranan amat tebal di kalangan para penduduk kampung. Jika di bandar, semua keperluan terpaksa dibeli dan harganya jauh lebih mahal .Mereka juga kaya dengan sikap saling mengenali, bantu-membantu dan mengambil berat .Buktinya, jika ada majlis keramaian seperti kenduri atau kematian mereka akan saling bantu-membantu. Penduduk bandar pula bersikap hidung tinggi dan saling tidak peduli. Perkara ini dapat dijelaskan apabila ada jiran yang tinggal hanya bersebelahan dengan rumah tetapi tidak dikenali.    

Seterusnya,jika tinggal di kampung kita dapat menghirup udara yang lebih segar dan bersih, melihat pemandangan alam yang menghijau. Kita juga dapat menikmati kejernihan air sungai yang belum tercemar sedangkan di bandar, kualiti udaranya sudah terjejas dengan teruk dan sungai yang dikotori dengan pelbagai sampah-sarap .    

Kejadian jenayah seperti samun, ragut, culik, rompakan dan pembunuhan berlaku saban hari di bandar. Ibu bapa berasa bimbang untuk melepaskan anak mereka bebas bermain atau pergi ke sekolah bersendirian. Jadi,jika pelajar bersekolah di kampung,ibu bapa tidak perlu terlalu bimbang akan keselamatan anak mereka.           

    Oleh itu,berdasarkan hujah-hujah yang telah saya kemukakan tadi, sudah terang lagi bersuluh kepada kita bahawa tinggal di kampung adalah lebih baik daripada tinggal di bandar.    

Sekian, terima kasih.
0 0 0
The Brain
  • The Brain
  • Pembantu
Tidak pasti dengan jawapan ini?
Belajar dan berkembang bersama Brainly
Mempunyai masalah kerja rumah?
Sertai Brainly untuk bantuan percuma!
  • 80% daripada soalan mendapat jawapan dalam 10 minit
  • Kami tidak hanya menjawab, kami juga menerangkan
  • Kualiti dikemaskini oleh moderator kami