Jawapan

2016-08-18T19:22:32+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kong Zhi meminta tunjuk ajar budak kecil
    
Kong Zhi merupakan seorang sasterawan dan tokoh pemikir yang terkenal pada zaman dahulu. Pada suatu hari, Kong Zhi dan anak muridnya pergi ke suatu tempay dengan menaiki kereta kuda. Dalam perjalanan, mereka bertembung dengan seorang budak yang berumur enam tahun. Budak itu sedang bermain di tengah jalan. Anak murid Kong Zhi yang melihat keadaan ini mengarahkan budak itu supaya ke tepi. Budak kecil itu menjawab, " Di sini ada sebuah kota, elok tuan cari jalan lain untuk lalu dari sini." Anak murid Kong Zhi nampak ada sebuah kota batu yang telah dibina di atas tanah. Anak murid Kong Zhi berasa lucu dan berkata, " Budak nakal, cepat beri laluan! " Budak kecil itu berkeras untuk tidak beralih. Dia berkata, "Boleh, dengan syarat tuan dapat menyatakan kebenaran. Adakah kota saya perlu elakkan kereta tuan, atau tuan yang perlu elakkan kota saya? Sejak dahulu lagi, keretalah yang berjalan mengelilingi kota, mana ada kota yang beri laluan kepada kereta!" Kong Zhi yang tertarik dengan percakapan budak itu turun dari kereta kuda dan berkata, "Kata-kata kamu memang benar, tetapi kami kesempitan masa. Bolehkah kamu berikan kami laluan?" Budak kecil itu pula berkata lagi," Saya dengar tuan seorang yang berpengetahuan luas. Kalau tuan dapat menjawab soalan saya, saya akan beri laluan kepada tuan." Kong Zhi bersetuju dengan cadangan itu. Budak kecil itu menunjukkan ke arah langit dan bertanya,: Kita boleh nampak bintang di langit. Berapa banyakkah bintang di langit?" Kong Zhi menjawab, " Tetapi bintang di langit terlalu banyak. Bagaimanakah boleh kita mengiranya?" Budak kecil itu berkata lagi, " Bintang di langit banyak. Matahari pula satu sahaja. Pada waktu pagi, matahari menjadi besar, tetapi kecil semasa tengah hari. bolehkah tuan memberitahu saya, bilakah matahari paling dekat dan paling jauh dari kita?" Kong Zhi terkejut mendengar soalan nudak kecil itu. Beliau berfikir sejenak. Kemudian beliau berkata, " Saya sangat menyesal. Walaupun saya berpengetahuan, tetapi masih tidak cukup. Silalah beri tunjuk ajar kepada saya." Budak kecil itu melihat Kong Zhi begitu bersopan, lalu dia pun memberikan laluan kepada mereka. Sejak peristiwa itu, Kong Zhi mengajar muridnya supaya mengaku jika tahu dan jangan berpura-pura tahu jika tidak tahu. Kita sepatutnya meminta tunjuk ajar daripada sesiapa sahaja yang berpengetahuan kerana ilmu tiada batasnya.

Nilai dan Pengajaran: tidak memandang rendah kepada orang lain dan bersyukur(pada pandangan saya)
  • pony
  • Bercita-cita tinggi
2016-08-20T10:48:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Suatu hari dalam perjalanan mengajar Kong Zi bertemu dengan Xiang Tuo. Melalui 40 pertanyaan yang diajukannya untuk Xiang Tuo, Kong Zi menyadari kalau Xiang Tuo adalah anak yang sungguh hebat dan ajaib. Karena semua pertanyaan dijawab cepat dengan urutan yang benar dan teliti. Xiang Tuo juga balik bertanya puluhan pertanyaan yang sulit dijawab dengan cepat oleh Kong Zi. Oleh karena itu Kong Zi berkata bahwa pengatahuan anak itu sangat luas dan dalam, maka mengajaknya bermain catur China dan bertaruh apakah anak itu bisa memenanginya.
Tapi Xiang Tuo tidak mau bertaruh. Karena bertaruh menurutnya pekerjaan yang membosankan dan tidak ada gunanya. Bertaruh lebih banyak mendatangkan kerugian daripada keuntungannya. Kong Zi kagum dan akhirnya mau berguru kepada Xiang Tuo. Sejak saat itu Kong Zi makin dikagumi karena mau berguru dengan anak kecil.
Oleh karena itu kita jangan suka mengganggap remeh orang lain. Belajar bisa diperoleh darimana saja dan dengan siapa saja. Orang yang bisa belajar darimana saja dan dengan siapa saja tanpa memandang rendah orang tersebut bisa banyak pengetahuannya. Sehingga bisa dimanfaatkan untuk kepentingan orang banyak.