Jawapan

2016-08-19T18:41:40+08:00
Memperlebarkan jalan
-masalah  jalan sempit sering kita dengari dimana2,disebabkan itu , kesesakan jalan raya sering berlaku lebih lebih lagi pada waktu kemuncak iaitu waktu pergi dan balik pejabat , ini juga boleh menyebabkan kadar kemalangan semakin meningkat dari semasa ke semasa .pihak jabatan kerja raya perlu mengambil tindakan untuk mengurangkan kadar kemalangan di negara ini.melalui cara ini , kenderaan berat juga mudah untuk melalui jalan ini tanpa risiko terhadap pengguna jalan raya yang lain.kita boleh lihat di kawasan pekan yang mempunyai jalan yang sempit untuk kenderaan memasuki kawasan pekan .

menguatkuasakan undang undang
-pihak berkuasa seperti jpj perlu memainkan peranan penting seperti mengenakan denda terhadap kenderaan berat yang memasuki kawasan pusat bandar pada wktu puncak dan wakktu perayaaan .ini disebakan , kenderaan berat menganggu kelancaran jalan raya pada waktu tersebut .


memperbaiki jalan yang rosak
-jalan yang berlubang seperti yang berlaku di bahagian pekan telah menyebabkan kemalangan kecil boleh berlaku . pihak jkr boleh membuat kerja menurap semula untuk memastikan keselamatan para pengguna lebih lebih lagi kepada penunggang motosikal.


menambah infrastruktur jalan raya ,

-dibahgian bandar yang sedang membangun , pihak jkr boleh membuat jambatan yang boleh menghubungkan satu tempat ke satu tempatan (flighover)ini dapt mengurangkan kadar kesesakan jalan raya.selain itu ,membuat lampu isyarat dibahgian pekan , ini kerana , para pengguna akan membawa kenderaan melebihi kadar yang sepatutnyaa
*harap dapat membantu