Jawapan

2016-08-19T20:43:23+08:00

Pada kesempatan ini saya dan rakan-rakan ingin mengucapkan selamat Tahun Baharu Cina kepada semua kaum Cina di seluruh dunia.

Begitu indahnya kita rakyat Malaysia yang hidup aman dan harmoni beratus tahun lalu walaupun berbeza budaya.

Mungkin ramai yang menganggap kita hidup begini sejak merdeka tetapi adakah anda tahu bahawa masyarakat berbilang kaum ini wujud sebelum merdeka.

Kita berjaya mengekalkannya hingga kini dan ada dunia luar yang iri hati dengan keadaan Malaysia dan mahu melihat kita berpecah belah serta bergaduh sesama sendiri.

Ramai anak muda hari ini yang tidak memikirkan hal itu, melihat keagungan bangsa dan negara lain yang kononnya gah tetapi lupa keadaan negara sendiri yang lebih baik.

Boleh dikatakan tidak ada satu negara pun yang sama dengan Malaysia, kenapa perlu dibanding-bandingkan kerana kita yang wajar mencorak negara kita sendiri berbanding orang luar yang sibuk untuk campur tangan hal dalaman negara.

Sudah cukup rasanya Tanah Melayu ditadbir oleh residen British, Gabenor dan penasihat yang kononnya membantu namun kenyataannya adalah memanipulasi kedaulatan negara kita yang tercinta.

Keluarlah wahai orang muda, belajar dan timba pengalaman, kaji baik buruk sesuatu bangsa dan negara akhir nanti saya pasti anda akan mendapatkan jawapannya.

Di sini (Rusia) mereka sangat tidak mesra bangsa luar dan tidak suka dengan orang asing hingga diberi cuti seminggu untuk duduk diam di rumah (saya pernah cerita pada keluaran lalu)

Penggunaan bahasa juga menjadi salah satu identiti kuat yang mana mereka tidak mahu mengikut cara luar yang menggunakan bahasa Inggeris dan kekal dengan bahasa mereka sendiri.

Banyak lagi contoh negara luar yang memenangkan sebelah pihak atau kaum sahaja berbanding dengan kaum lain yang disisih dan ditindas.

Tidak seperti Malaysia yang menjaga kebaikan semua kaum hingga boleh hidup aman damai dan bersatu padu dalam menangani segala masalah.

Bersama kita menjaga dan memelihara keamanan serta kedamaian negara yang dinikmati selama ini.Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/Keluarga/20130216/ke_01/Saya-sayang-Malaysia#ixzz4HmWOU785 
© Utusan Melayu (M) Bhd 
1 1 1
ni bukan yang esaay saya sayang malaysia ini essay tahun baru cina apa benda ni saya bagi awk satu bintang jer sebab dia nk soalan essay saya sayang malaysia tu jer .. faham..