Jawapan

2016-08-19T22:02:58+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Setiap Muslim wajib mempertahankan negara sepenuh hati.Tuntutan itu sebahagian jihad yang dituntut agama.Sesiapa tidak mempunyai semangat mempertahankan negara tergolong sebagai nifak (cabang munafik).

��� Sabda Rasulullah bermaksud: ?Sesiapa mati sedangkan dia tidak pernah berperang (jihad) dan tidak pernah terlintas dalam hatinya untuk berjihad, maka dia mati atas satu cabang nifak (munafik).? (Hadis riwayat Muslim, Nasai dan Abu Daud).

���� Banyak individu silap memahami konsep jihad.Jihad bukan semestinya berperang di medan perang.Salah tafsir mengenai jihad menyebabkan ada orang mengangkat senjata melawan pihak yang dianggap mereka sebagai tidak sehaluan.

��� Sebenarnya, jihad mempertahankan negara boleh dilihat dalam pelbagai sudut.Setiap Muslim boleh digelar pejuang asalkan melakukan sesuatu usaha untuk kebaikan negara.Sesuatu yang dilakukan dengan satu semangat yang kental dan ikhlas adalah satu jihad.

��� Negara memerlukan sokongan setiap rakyat untuk berjuang.Sekarang ini negara berdepan dengan pelbagai bentuk ancaman.Kancah fahaman politik dan pengaruh kebendaan yang menguasai cara hidup menyebabkan banyak individu menjadi ?musuh? kepada negara.Mereka melakukan perbuatan yang bertentangan dengan inspirasi dan kepentingan negara.

��� Ancaman dari segi fahaman politik melampau, pertubuhan haram, aktiviti haram dan masalah sosial semakin meningkat.Semua ini memerlukan jihad daripada rakyat untuk memerangi.Tugas ini tidak memadai hanya dilakukan oleh agensi kerajaan.Kerjasama setiap rakyat amat diperlukan untuk mencegahnya.

����� Begitu juga dengan peningkatan kadar jenayah, pengedaran dan penagihan dadah, seks bebas, lepak, perjudian, kongsi gelap dan gejala lucah menjadi ancaman kepada kestabilan dan keselamatan negara.Sesiapa terlibat dalam kancah amalan itu menjadi musuh kepada negara.

���� Individu yang melakukan sesuatu mendatangkan keburukan kepada negara menjadi musuh dalam selimut.Perbuatan itu memberi ancaman kepada kestabilan negara lebih bahaya dan serius berbanding tindakan musuh dari luar negara.

���� Oleh itu setiap rakyat perlu perihatin dan peka terhadap persekitaran.Setiap apa yang dilakukan hendaklah difikirkan tentang akibatnya.Jangan pandang mudah kesan perbuatan yang dilakukan.Ada yang tidak terfikir apa yang dilakukan sebagai mengkhianati negara.

���� Remaja lepak tidak sedar perbuatan mereka satu ancaman terhadap negara.Kesan lebih buruk lagi jika terlibat dalam kes dadah, kongsi gelap dan keganasan.Hal ini perlu diberi kesedaran kepada semua agar tidak memandang mudah kesan perbuatan yang dilakukan.

����� Rakyat yang baik tidak sekali-kali terlibat dengan perbuatan tidak berfaedah dan memberi kesan buruk kepada negara.Setiap ancaman tidak kira kecil atau besar boleh meruntuhkan negara.Justeru, setiap rakyat perlu berusaha mencegah anasir-anasir tersebut.

���� Semua rakyat bertanggungjawab mencegah sesuatu kejadian buruk.Tugas itu tidak boleh diserahkan kepada penguatkuasa tertentu sahaja.Allah menjanjikan kejayaan kepada mereka yang melakukan tugas menyeru kepada kebaikan dan mencegah daripada kemungkaran.

���� Firman Allah dalam surah Ali Imran ayat 104 bermaksud: ?Hendaklah ada antara kamu satu umat yang menyeru kepada kebaikan dan mencegah daripada kemungkaran.Mereka itulah orang yang berjaya.?

���� Sesiapa mendatangkan masalah kepada pentadbiran dan mewujudkan keadaan tidak selamat menjadi musuh negara.Sebagai rakyat mencintai negara wajib menjauhkan diri daripada melakukan perkara menyalahi undang-undang dan peraturan. Setiap undang-undang yang ditetapkan adalah untuk kebaikan dan mengelak perkara buruk.

��� Rakyat perlu bersyukur dengan nikmat kemerdekaan yang dinikmati sekarang.Kesyukuran itu wajar dizahirkan dengan meningkatkan kecintaan dan ketaatan kepada negara.Bayangkan jika negara kita belum merdeka atau berlaku kekacauan dan perang saudara seperti yang berlaku di sesetengah negara.

��� Mematuhi undang-undang dan menyokong dasar kerajaan merupakan sebahagian daripada jihad.Yakni, bersedia melaksanakan sesuatu untuk kebaikan negara.Kepatuhan tersebut secara langsung sebahagian daripada mempertahankan negara.