Jawapan

2016-08-20T13:10:26+08:00
Kuasa angin telah digunakan beratus–ratus tahun dahulu untuk melayarkan kapal layar dan memutarkan kincir angin. Angin telah digunakan sebagai sumber-sumber tenaga untuk menjanakan kuasa elektrik. Kelajuan angin akan menggerakkan kincir angin bagi menjana tenaga elektrik. Kuasa angin bergantung pada kelajuan angin. Sekiranya satu tempat mempunyai kelajuan purata angin dua kali ganda kelajuan ditempat lain, maka kincir angin yang pertama akan menghasilkan lapan kali ganda tenaga seperti yang dihasilkan oleh kincir angin yang serupa ditempat lain. Kuasa angin mempunyai dua kelebihan utama berbanding dengan sumber tenaga yang lain pertama, kincir angin yang moden dapat dibina dalam masa yang singkat. Kedua, bagi kebanyakan negara angin banyak terjadi pada musim sejuk ketika elektrik diperlukan dengan banyaknya. Kuasa angin telah digunakan untuk menghasilkan elektrik dengan penggunaan kincir angin, yang mana batang yang diputar oleh bilah menjalankan sebuah penjana elektrik. Penggunaan kincir angin untuk menghasilkan tenaga elektrik adalah lebih murah dan selamat. Negara–negara maju telah mula membangunkan kincir angin bagi menghasilkan elektrik kerana ianya dapat menjimatkan kos Untuk membolehkan kincir angin berfungsi dengan lebih efektif, tapak untuk menempatkan kincir angin hendaklah dipilih berdasarkan kelajuan, kekuatan dan arah angin.Tenaga dari aliran air sungai boleh digunakan untuk menggerakkan kincir air. Pada zaman dahulu tenaga dari aliran air sungai digunakan untuk mengerakkan kincir air untuk mengisar jagung. Kemudiannya penggunaannya diperluaskan ke kilang-kilang dan lombong. Jenis kincir air yang digunakan bergantung kepada kelajuan arus sungai.Penggunaan kuasa air telah dimajukan dengan pelbagai cara. Contohnya, air digunakan untuk menjana kuasa elektrik. Air yang mengalir dengan kelajuan yang tinggi akan memusingkan bilah-bilah dalam yang melengkung pada turbin air dan seterusnya menjana kuasa elektrik. Elektrik yang dijanakan oleh air dipanggil hidroelektrik.Kuasa hidroelektrik merupakan sumber tenaga yang besar kerana terdapat banyak sungai yang membolehkan pembinaan empangan serta penjanaan hidroelektrik dilakukan. Kebaikan kuasa hidroelektrik ialah menghasilkan tenaga yang berterusan dan harganya murah berbanding bahan api fosil. Namun begitu terdapat kekurangan hidroelektrik iaitu memerlukan pembinaan empangan yang besar bagi menempatkan air untuk dialirkan ke turbin. Ini akan melibatkan kos yang tinggi dan mengganggu keseimbangan ekosistem dan alam sekitar.


Kuasa angin telah digunakan beratus–ratus tahun dahulu untuk melayarkan kapal layar dan memutarkan kincir angin. Angin telah digunakan sebagai sumber-sumber tenaga untuk menjanakan kuasa elektrik. Kelajuan angin akan menggerakkan kincir angin bagi menjana tenaga elektrik. Kuasa angin bergantung pada kelajuan angin. Sekiranya satu tempat mempunyai kelajuan purata angin dua kali ganda kelajuan ditempat lain, maka kincir angin yang pertama akan menghasilkan lapan kali ganda tenaga seperti yang dihasilkan oleh kincir angin yang serupa ditempat lain. Kuasa angin mempunyai dua kelebihan utama berbanding dengan sumber tenaga yang lain pertama, kincir angin yang moden dapat dibina dalam masa yang singkat. Kedua, bagi kebanyakan negara angin banyak terjadi pada musim sejuk ketika elektrik diperlukan dengan banyaknya. Kuasa angin telah digunakan untuk menghasilkan elektrik dengan penggunaan kincir angin, yang mana batang yang diputar oleh bilah menjalankan sebuah penjana elektrik. Penggunaan kincir angin untuk menghasilkan tenaga elektrik adalah lebih murah dan selamat. Negara–negara maju telah mula membangunkan kincir angin bagi menghasilkan elektrik kerana ianya dapat menjimatkan kos Untuk membolehkan kincir angin berfungsi dengan lebih efektif, tapak untuk menempatkan kincir angin hendaklah dipilih berdasarkan kelajuan, kekuatan dan arah angin.

1 1 1
2016-08-20T13:27:25+08:00
Kincir angin tu banyak keburukan.. sebab dia brgantung kepada cuaca dan suhu untk mngerakkan kincir angin tu.. kalau angin takde, tak boleha nk jana elektrik.. kalau hidroelekrik dia xperlukan apa2 faktor untuk mengerakan turbin.. dia guna ombak untukmengerakkan turbin tu.. xmacam turbin angin yng mmrlukan bnyak faktor2
1 2 1