Jawapan

2016-08-22T14:57:54+08:00
5.1 Cabaran pertahanan dan kedaulatan negara
Ancaman dari luar
Ancaman dalaman
Ancaman Luar terhadap Kedaulatan Malaysia

Semenjak dari kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957 dan penubuhan Malaysia pada tahun 1963, Malaysia telah menggunakan kaedah pragmatik dalam usaha untuk mempertahankan kedaulatan negara daripada ancaman luar. Kaedah pragmatik yang dimaksudkan adalah penggunaan diplomasi yang diperkuatkan dengan keupayaan ketenteraan bagi menghadapi ancaman dari luar.Ancaman Dalaman terhadap Kedaulatan Malaysia

Ancaman dalaman yang dihadapi oleh Malaysia terdiri daripada gerakan fanatism politik, agama dan kaum. Sesetengah ancaman ini masih wujud, tetapi dalam bentuk lain. Sekaligus memerlukan pantauan berterusan oleh pihak berkuasa. Tetapi fokus perbincangan hari ini bukanlah ancaman daripada kumpulan-kumpulan ini.

5.2 Cabaran Globalisasi


Budaya luar
Teknologi luar, teknologi maklumat dan komunikasi
Perkhidmatan tenaga asing
Globalisasi merupakan satu proses untuk meletakkan dunia di bawah satu unit yang sama tanpa dibatasi oleh sempadan dan kedudukan geografi sesebuah negara. Melalui proses ini, dunia akhirnya tidak lagi mempunyai sempadan dengan ruang udara dan langit sesebuah negara itu terbuka luas untuk dimasuki oleh pelbagai maklumat yang disalurkan menerusi pelbagai perantaraan media komunikasi seperti internet, media elektronik, dan teknologi siber.