Jawapan

2016-08-22T19:56:38+08:00
Pada cuti sekolah yang lalu, saya telah pulang ke kampung kelahiran di Kampung Raub Jaya,Pahang. Setiba di kampung, hujan turun dengan lebatnya tanpa henti menyebabkan kami sekeluarga berasa amat bimbang. Justeru, keluarga saya mula mengemas barang-barang yang penting dan berharga sebagai persediaan jika berlaku banjir nanti. 

          Beberapa hari kemudian, kampung kami dilanda banjir dan kami terpaksa dipindahkan oleh pasukan penyelamat dengan menggunakan sampan dan bot. Kami bersyukur kerana semua penduduk kampung berjaya dipindahkan ke pusat pemindahan dengan selamat. Walau bagaimanapun saya berasa agak sedih setelah melihat hampir seluruh kampung kami telah ditenggelami air. Kami hanya mampu berdoa agar hujan segera sidang supaya air bah surut segera agar keadaan kampung kami kembali pulih.

       Semasa berada di pusat pemindahan, kami dibekalkan dengan pelbagai barang keperluan oleh pihak kerajaan seperti makanan, air, ubat-ubatan dan pakaian. Kaum wanita pula bergotong-royong untuk menyediakan makanan.

     Saya berasa kurang selesa dan bosan berada di situ kerana terpaksa tidur di tempat yang terbuka,berkongsi bilik air dan tidak dapat bermain mahupun belajar dengan selesa dan tenang.Lantaran itu,saya telah berkenalan dengan beberapa orang rakan sebaya yang membolehkan kami berbual dan berkongsi pengalaman sepanjang kami berada di situ.

        Seminggu kemudian, banjir di kampung kami surut sepenuhnya. Sekembali ke kampung, kami berasa sungguh sedih apabila melihat keadaan rumah yang begitu kotor dengan sampah dan lumpur. Banyak harta benda seperti kereta, binatang ternakan dan tanaman yang musnah.

     Banjir yang dahsyat ini meninggalkan kenangan pahit buat semua penduduk kampung. Kami berharap agar kejadian sebegini tidak akan berlaku lagi.