Jawapan

2016-08-24T17:57:19+08:00
Kena ada tersurat dan tersirat.
lebih baik x payah buat pendahuluan sebb nk jimat huruf..klau huruf...x cukup..boleh buat kesimpulan...klau huruf dekat2 100 atau lebih seratus...JGN SESEKALI BUAT KESIMPULAN

ISI TERSIRAT
SEBAB MENARIK
2016-08-25T15:27:40+08:00

Masyarakat Melayu kita kaya dengan peribahasa. Salah satu peribahasa itu ialah “salah makan memuntahkan, salah tarik mengembalikan, salah langkah surut kembali”. Segala kekurangan dan kelemahan yang kita ada ini, haruslah diperbaiki dengan mengambil langkah- langkah positif. Paling utama ialah menaikkan taraf bahan-bahan ilmiah; yakni kita perlu ada strategi yang boleh menarik minat remaja. Kita perlu merancang promosi besar-besaran bagi memberi maklumat tentang kemunculan produk keluaran baru bahan ilmiah dan mengurangkan sedikit kos pembeliannya. Pengimplimentasian promosi ini janganlah pula dilaksanakan secara “hangat-hangat tahi ayam”.

        Tidak dinafikan oleh masyarakat kita, ibu bapalah yang mencorakkan kain putih kehidupan anak- anaknya. Jika sedari kecil lagi, remaja sudah dihidangkan dengan unsur-unsur ini maka tidak hairanlah mereka turut mewarisi tabiat ini. Contohnya, bagi ibu bapa yang menjual bahan-bahan picisan ini, risiko untuk anaknya menggemari bahan-bahan picisan ini adalah lebih tinggi berbanding dengan anak- anak kepada seorang guru. Implikasinya, remaja akan terikut-ikut dengan gaya bahasa dan idea yang terkandung dalam sesebuah komik yang kebanyakannya memberi nilai negatif kepada remaja. Hal ini akan membawa keburukan kepada pemikiran dan tingkah laku pemangkin negara kita.
       
 
        Bahan-bahan picisan lebih digemari oleh golongan remaja berbanding dengan bahan bacaan kesusasteraan mahupun ilmiah. Apabila seorang remaja diberi pilihan sama ada komik- komik hiburan atau buku- buku ilmiah sebagai sumber bacaan untuk mengisi masa lapang, remaja tersebut akan memilih komik- komik hiburan.