[soalan KBAT]

kes ponteng sekolah mencatat bilangan yg tertinggi berbandingg dgan kes kes disiplin yg lain. gejala ponteng sekolah dalam kalngan pelajr pelajr sekolah bertambah dgan kadar yg serius bagai cendawan tumbuh selepas hujan walaupun berbagai bagi langkah telah dilaksanakan bagi menangani masalh ini.


berdasarkan petikan artikel di ats, apakah tindakan yg perlu anda lakukn apabila mengetahui rakan anda trjebak dlm aktiviti tidak brmoral sperti meroko dan ponteng sekolah?

2

Jawapan

2016-08-23T21:26:01+08:00
- memberikan nasihat
- melaporkan kepada guru
- memberitahu kepada ibu bapa
2016-08-23T21:32:35+08:00
Tindakan yang saya akan lakukan apabila mengetahui rakan saya terjebak dalam aktiviti tidak bermoral seperti merokok dan ponteng sekolah ialah dengan menegur dan menasihatinya agar meninggalkan perbuatan tersebut. saya akan menasihatinya dengan cara yang berhemah dan penuh hikmah agar dia dapat menerima nasihat saya dengan hati yang terbuka. dalam pada itu,jika dia masih mengulangi kesalahan tersebut, saya akan memberitahu pihak sekolah tentang perbuatannya agar dia mendapat kesedaran bahawa apa yang dilakukannya itu adalah bertentangan dengan ajaran islam. dengan ini,ia mungkin dapat membuka mata hatinya untuk kembali pada jalan kebenaran dan menjadi insan yang berguna kepada agama,bangsa dan negara.