Jawapan

2014-02-21T19:08:52+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
KARANGAN JENIS BERITA
Ciri-ciri  karangan jenis berita:
1. Berita ialah maklumat yang disampaikan untuk memberikanpengetahuan, hiburan,peristiwa semasa, dan maklumat tambahan    kepada pembaca.
2. Dalam peperiksaan, karangan berita disoal dengan memberikan satu    situasi. Anda hendaklah menulis karangan berdasarkan situasi tersebut.    Teknik menulis berita tidak sama dengan menulis karangan biasa. Berita      mempunyai perenggan yang banyak. Tidak semestinya satu    perenggan dikira sebagai satu isi.
4. Satu perenggan berita mengandungi satu atau dua ayat.
5. Dalarn berita ada sedutan daripada kata-kata seseorang. Ini bertujuan    meyakinkan pembaca tentang berita yang kainu sampaikan.
6. Berita mempunyai formatnya yang tersendiri.a) nama tempat-ditulis sebelah kiri perenggang pertama dengan       hurufbesar dan diikuti tanda koma (;)b) nama hari- ditulis selepas nama tempat dan diberi tanda     sempang (-) sebelum memulakan perenggan pertama.
7. Penutup berita adalah tindakan yang diambil terhadap kejadian.