Jawapan

2016-08-27T12:49:26+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Deman denggi adalah sejenis penyakit berbahaya yang disebabkan oleh nyamuk Aedes betina yang membawa virus Denggi. Ia merebak melalui gigitan nyamuk. Penyakit ini sangat berbahaya kerana ia boleh mengakibatkan seseorang menjadi sakit tenat atau maut. Pesakit akan mengalami tanda-tanda dan gejala selepas lima atau enam hari gigitan nyamuk seperti demam panas, sakit kepala, sakit tulang belakang, sakit sendi-sendi, loya dan muntah-muntah, sakit biji mata dan ruam. Biasanya, pesakit harus dimasuki hospital untuk rawatan  sehingga sembuh. Oleh itu, kita haruslah mengambil langkah-langkah untuk mencegah demam denggi.
Cara mencegah denggi yang utama adalah menghapuskan atau mengurangkan vektor nyamuk pembawa denggi.  Antara langkahnya ialah memusnahkan tempat pembiakan nyamuk.  Barang buangan seperti tayar buruk, tin kosong, tempurung kelapa dan bekas plastik yang menjadi tempat pembiakan nyamuk hendaklah dimusnahkan.  Pasu bunga, bekas air dan sebarang bekas yang boleh menakung air perlu dibubuh ubat jentik-jentik atau ditukar airnya dengan kerap untuk mencegah pembiakan nyamuk Aedes. Membela ikan di dalam kolam ikan dapat juga mengurangkan pembiakan jentik-jentik. Pastikan tangki air, bekas tadahan hujan sentiasa ditutup atau ditukar airnya.Selain itu, kita hendaklah mengambil tindakan yang wajar untuk melindungi diri daripada gigitan nyamuk.  Nyamuk biasanya keluar pada awal pagi atau lewat petang.  Oleh itu, pakailah pakaian yang menutupi kebanyakan bahagian tubuh apabila berada di luar rumah pada waktu itu. Selain itu, kita boleh menyapukan krim penghindar nyamuk pada bahagian tubuh yang terdedah.Di samping itu, kita boleh memasang jaring nyamuk pada tingkap rumah.  Jaring ini dapat menghalang nyamuk daripada memasuki rumah.  Di dalam rumah pula, gunakan ubat lingkaran nyamuk atau ubat nyamuk elektrik untuk mengelak daripada digigit nyamuk pada waktu malam.Seterusnya, kita hendaklah menghapuskan nyamuk dewasa.  Kita boleh menggunakan penyembur nyamuk bagi membunuh nyamuk dewasa di dalam rumah.  Di luar rumah pula, kita harus kerap meminta pihak berkuasa untuk mengadakan semburan kabus untuk membunuh nyamuk.                Kesimpulannya, usaha untuk mencegah demam denggi tidak harus diletakkan pada bahu pihak berkuasa sahaja.  Semua anggota masyarakat hendaklah bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk menangani masalah ini.
2016-08-27T13:00:46+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pada masa kini,ribuan nyawa telah hilang disebabkan oleh menghidap penyakit demam denggi.Hal demikian berlaku disebabkan oleh masyarakat tidak menjaga kebersihan kawasan perumahan.Demam denggi ini berlaku akibat daripada sejenis nyamuk yang merbahaya digelar sebagai nyamuk Aedes yang boleh membawa maut.Oleh itu,bersihkan kawasan perumahan mengikut langkah-langkah yang ditetapkan.Antaranya ialah bersihkan rumaj dengana menggunakan bahan pembunuh jentik-jentik dalam bekas takungan air.Selain itu,periksa rumah pada setiap hujung minggu.Mengadakan aktiviti gotong royong boleh dilakukan pada setiap bulan.Akhirsekali,dapatkan rawatan dengan segera sekiranya mengalami tanda-tanda dijangkiti denggi.Jelaslah bahawa kebersihan itu amat penting bagi mengelakkan daripada menghidap demam denggi.