Jawapan

2016-08-27T13:57:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1.Langkah pertama dalam membuat anyaman adalah dengan membuat pola pada kertas yang akan digunakan.

2.Buatlah garis-garis pada kertas dengan menggunakan pensil dan penggaris.

 3.Buat jarak antar garis dengan ukuran 1-1,5 cm.Untuk bagian tepi kertas sisakan jarak 2 cm.

4.Selanjutnya setelah selesai membuat garis pada kertas, potonglah kertas mengikuti garis yang telah dibuat dengan menggunakan karter atau silet.

5.Ambil kertas yang kedua, lalu gunting secara memanjang dengan gunting selebar 1 cm. Samakan lebar antara kertas pertama dan kertas kedua.

6.Langkah selanjutnya mulailah menganyam dengan motif anyaman kertas yang telah kamu siapkan. Untuk awal-awal kamu bisa membuat motif anyaman kertas yang sederhana, setelah terbiasa baru membuat motif anyaman yang lebih sulit.

7.Setelah selesai menganyam rapikan ujung-ujung kertas anyaman agar enak dilihat.Berikan lem lalu rekatkan pada bagaian tepi kertas. Hal ini dilakukan untuk mencegah anyaman agar tidak terlepas.

8.Selanjutnya panjang anyaman yang telah kamu buat, agar tampilannya lebih menarik kamu bisa memberikan figura.