Jawapan

2016-08-27T14:21:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Maksud kesihatan ialah keadaan yang sempurna, sihat dari segi fizikal, mental, rohani dan sosial.  
Seseorang yang tidak sempurna rohaninya tak semestinya dia tidak sihat. Sosial pula membawa maksud yang lain, sosial ialah interaksi manusia dengan manusia lain dalam pergaulan/perhubungan.
Jawapan Paling Bijak!
2016-08-27T14:22:46+08:00
Kesihatan ialah keadaan sesuatu organisma yang bebas daripada penyakit dan kerosakan pada fizikal dan mental (bagi manusia).
1 5 1
Mengapa organisma? Haiwan dan tumbuhan juga ada kesihatannya. Tumbuhan dan haiwan yang dihinggap parasit contohnya dikatakan kurang sihat. Kenapa kesihatan mental hanya untuk manusia? Kerana manusia diciptakan dengan akal dan daya pemikiran yang kompleks.
Kerosakan ke atas keadaan fizikal atau mental seseorang menyebabkannya tidak sihat. Misalnya, seseorang yang mengalami stres tidak sihat, dan ia juga menjejaskan kesihatan fizikalnya kerana stres memberi kesan ke atas penghasilan hormon