Jawapan

2016-08-28T18:16:10+08:00
1. Tok Janggut (Haji Mat Hasan bin Munas) mempunyai pendirian yang kental dalam menentang penjajah. Beliau membantah sistem cukai yang diperkenalkan oleh British dan enggan membayar cukai tersebut tidak kira apa-apa pun seperti didesak.

2. Tok Janggut seorang yang berkepahlawanan. Beliau telah berjuang sehingga terkorban dalam serangan di Saring pada Mei 1915. Beliau rela mati dalam perjuangan daripada harus tunduk kepada kekuasaan penjajah.

3. Selanjutnya, beliau juga mempunyai sifat keberanian. Beliau tidak gentar menentang British walaupun tahu senjata British lebih canggih serta moden dan kemungkinan untuk beliau menang amat rendah. Walakin begitu hakikatnya, beliau masih juga berani menyerang British bersenjatakan keris.

★ Maklumat tambahan
Tapi jikalau anda kaji betul-betul sejarah Tok Janggut, sebenarnya beliau marah akan kedatangan British kerana telah menggugat kuasa dan pengaruhnya sebagai seorang pemimpin Melayu di tempatnya. Perkara utama yang membangkitkan perasaan itu sehingga berkeras ingin menentang British adalah British mengambil alih pengutipan cukai. Dalam kata mudah, beliau khuatir iktisadnya terjejas kerana dahulunya beliaulah yang mengutip cukai.
Tok Janggut juga dilihat sebagai pemimpin yang gila kuasa. Sebuah kerajaan didirikan dengan Engku Besar Jeram sebagai raja, beliau sebagai Perdana Menteri dan Che Ishak sebagai Pegawai Daerah, setelah berjaya menduduki Pasir Putih. Sebenarnya, mereka bagaikan syok sendiri membina kerajaan itu.
Walaupun itu sebab utama perjuangannya, namun tidak bererti beliau tidak mempunyai sebarang hasrat membebaskan rakyatnya daripada penjajahan British. 

Dalam sejarah, kita perlu berhati-hati menganalisis setiap peristiwa kerana tidak semestinya sesuatu peristiwa itu benar. Misalnya sejarah Hang Tuah dan Hang Jebat. Adakah Hang Tuah pihak yang baik kerana menang? Adakah Hang Jebat pengkhianat? Penghakiman secara adil tidak dilaksanakan maka sehingga sekarang kita masih meragui kisah Hang Tuah dan Hang Jebat kerana terdapat kemungkinan ada unsur penipuan dalam sejarahnya. Kita tidak perlu terburu-buru memberi sanjungan kepada tokoh yang terkorban berjuang kerana belum pasti lagi sama ada perjuangannya itu ikhlas demi kepentingan rakyat atau hanya kepentingan dirinya sendiri. Ini sebagai peringatan untuk berhati-hati mempercayai sejarah ;) sejarah ditulis oleh manusia dan manusia sesungguhnya tak sempurna.
1 3 1
thanks...tak sangka pulak banyak cam ni...trima kasih banyak2 tau...
Sama-sama. Ilmu yang baik dikongsi-kongsikan ;)
Ambil jawapan 1, 2, 3 itu sahaja ;)
ok