Jawapan

2016-08-28T14:02:31+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
I. Sultan kehilangan kuasa

Residen dilantik sebagai penasihat Sultan dalam urusan pentadbiran. Sultan terpaksa akur dengan arahan Residen. Kuasa Sultan terbatas dalam hal agama Islam dan adat istiadat Melayu

II. Ketidakseragaman pentadbiran

Tidak terdapat keseragaman pentadbiran antara Negeri Perak, Selangor, Pahang dan Negeri Sembilan. Tidak terdapat satu panduan yang jelas untuk diikuti oleh Residen dalam menjalankan tugasnya. Setiap Residen mentadbir dan sering bertindak mengikut budi bicara sendiri. Sistem Residen di Perak ditentang kerana J.W.W Birch jahil dan mencampuri adat resam Melayu. Sebaliknya sistem Residen di Selangor dianggap berjaya kerana Hugh Low dan Frank Swettenham memahami adat resam Melayu.

III. Tiada pengawasan daripada Gabenor Negeri-Negeri Selat

Residen sering lambat mengambil tindakan terhadap masalah pentadbiran. Tiada pemantauan terhadap tugas Residen oleh Gabenor Negeri-Negeri Selat. Jarak kediaman Gabenor yang jauh di Singapura yang jauh memberi peluang kepada Residen berkuasa sepenuhnya.

IV Mencampuri urusan adat resam tempatan

Residen melantik Pegawai Pemungut Cukai dan Majistret. Mengambil alih kuasa memungut cukai daripada pembesar Melayu dan menimbulkan kemarahan pembesar Melayu kerana kehilangan punca pendapatan dan pengaruh. Amalan hamba abdi juga dihapuskan dan tindakan ini sukar diterima oleh pembesar. Dato’ Maharaja Lela di Perak, Dato’ Bahaman di Pahang, dan Dato’ Kelana di Sungai Ujong bangun menentang Residen

V Jurang sosioekonomi antara kaum

Tumpuan ekonomi British ialah terhadap kawasan perlombongan bijih timah dan telah 
nengabaikan kemajuan di kampung yang didiami orang Melayu. Orang Melayu juga tidak mendapat peluang dalam bidang pendidikan.

VI Eksploitasi ekonomi oleh golongan pemodal Eropah dan Cina

Kawasan perlombongan bijih timah baru telah dibuka dengan pesat terutama di Lembah Kinta. Kemasukan pemodal British dan Cina akhirnya mendominasi sektor perlombongan dan hasil pengeluaran bijih timah meningkat kepaa lebih 15,000 tan pada tahun 1890.

VII Pertambahan penduduk dan pembukaan bandar baru

Perkembangan ekonomi menyebabkan British membawa masuk imigran Cina dan India bagi mengisi keperluan tenaga buruh dan sebagai golongan pemodal dan telah menyebabkan pertambahan bilangan penduduk di Tanah Melayu. Keadaan Ini diikuti dengan pembukaan bandar-bandar baru di kawasan perlombongan dan getah misalnya Taiping, Kamunting, Kuala Kangsar, dan Kuala Lumpur. British juga mengamalkan dasar pengasingan kaum di mana orang Melayu masih kekal di kawasan luar bandar atau kampung , orang Cina di bandar baru dan kawasan perlombongan manakala orang India di kawasan ladang getah.