Jawapan

2016-08-29T23:13:31+08:00
Berdasarkan novel Merenang Gelora, karya Ruslan Ngah yang saya kaji, terdapat beberapa contoh peristiwa yang boleh dikaitkan dengan watak sampingan iaitu Meng Kong.

Antara contoh peristiswa yang menguatkan lagi watak Meng Kong ialah ketika Meng Kong telah ditangkap oleh bapanya sendiri, Encik Tan ketika Meng Kong cuba untuk mengambil atau dalam kata lain, mencuri beberapa buah telefon bimbit di kedainya sendiri. Ini telah menjadi suatu iktibar buat diri kita sendiri untuk tidak berbuat sedemikian agar tidak memalukan nama baik keluarga.

Seterusnya, apabila Encik Tan telah membuat keputusan untuk menghantar Meng Kong ke asrama putera sekolah supaya Meng Kong dapat belajar dengan baik tanpa sebarang gangguan. Hal ini telah menimbulkan kesedaran dalam diri Meng Kong dan seterusnya pada diri kita.

Akhir sekali, peristiwa dimana Meng Kong mula bergaul dengan rakan-rakan sebayanya misalnya Badri, Siew Mei dan lain-lain. Mereka juga belajar tentang pelajaran bersama-sama bagi membuat persediaan untuk SPM supaya dapat memperoleh keputusan yang cemerlang.
Dalam konteks ini, Meng Kong yang telah insaf akan perbuatannya selama ini dan cuba untuk menebus kesilapannya dengan melakukan kebaikan, wajarlah untuk kita mengambil iktibar dan pengajaran bagi cerita ini supaya dapat menerapkan nilai-nilai murni dalam kehidupan kita.