Jawapan

2016-08-28T15:44:36+08:00
Berkebun merupakan salah satu aktiviti yang baik. Hal ini demikian kerana berkebun boleh membawa banyak manfaat kepada kita.

     Salah satu faedah berkebun ialah penjimatan kos perbelanjaan keluarga. Jika sesebuah rumah terletak jauh dari pasar atau dari kedai runcit, pasti kos perbelanjaan terpaksa ditambah kerana perlu mengira kos perjalanan. Harga barang keperluan yang sentiasa meningkat turut membebankan keluarga yang berpendapatan rendah. Apabila bercucuk tanam di sekitar kawasan rumah, suri rumah tidak perlu kerap ke pasar untuk membeli sayur-sayuran. Pada waktu yang sama, langkah berjimat cermat dalam 
perbelanjaan dapat diambil bagi menjamin kesejahteraan hidup. Hal ini bertepatan dengan peribahasa, “beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis”.

    Selain itu, aktiviti bercucuk tanam dapat mengelakkan tanah daripada terbiar. Seperti yang dimaklumi, tanah yang terbiar selalunya didiami oleh haiwan berbisa seperti ular dan kala jengking. Dengan bercucuk tanam, haiwan berkenaan tidak berpeluang berkeliaran atau membiak, sekali gus keselamatan ahli keluarga tidak terancam. Apabila sekitar kawasan rumah dibersihkan dan ditanam dengan pelbagai tanaman hijau, sudah semestinya menyegarkan setiap mata yang memandang. Hal ini menggambarkan kerajinan tuan rumah dan akan mendorong orang lain supaya bercucuk tanam.

    Ramai yang tidak mengetahui bahawa sebenarnya menanam sayur-sayuran dapat memupuk sikap bersedekah.Hal ini menyebabkan sayur-sayuran menjadi alat silaturahim antara rakyat.Terbuktilah,aktiviti ini memberi faedah bukan sahaja daripada segi fizikal,malahan mental.

    Tuntasnya,sayur-sayuran yang ditanam sendiri mampu membawa pelbagai faeadah.Bak kata pepatah,berbudi kepada tanah.pasti akan mendapat hasilnya.