Jawapan

2016-08-28T20:44:26+08:00
Rjimat cermat)

     Pada era yang serba canggih ini, kenaikan harga terhadap sesuatu barang telah meningkat dari semasa ke semasa. Hal ini kerana, permintaan terhadap sesuatu barang yang meningkat manakala pengeluarannya terhad. Oleh Itu, pengguna perlu bijak dalam menguruskan kewangan masing-masing supaya tidak timbul masalah kewangan. Berikut antara langkah-langkah untuk berjimat cermat dalam kehidupan seharian.

     Langkah jimat-cermat yang pertama ialah membuat simpanan jangka panjang di bank atau membuat pelaburan,. Hal ini kerana, melalui simpanan di bank kita tidak akan menggunakan wang tersebut. Jika membuat tabungan di rumah kita pasti akan menggunakannya. Untuk melakukan simpanan di dalam bank, kita boleh pergi ke bank dan berbincang dengan pegawai bank tersebut. Contoh bank yang menyediakan simpanan ini ialah Tabung Haji, Bank Simpanan Nasional dan bank2 yang berlandaskan syariat islam.

     Langkah yang kedua ialah membuat jadual kewangan bulanan. Jadual kewangan bulanan amat penting kerana dengan cara ini kita dapat merancang kewangan kita dengan baik dan tidak berlaku perbelanjaan secara berlebihan. Untuk menyediakan jadual ini kita perlu menyenaraikan semua perbelanjaan bulanan kita seperti ansuran kereta dan rumah, bil-bil elektrik, air dan telefon, perbelanjaan harian dan sebagainya. Lebihan dari perbelanjaan ini kita boleh simpan di dalam bank.

     Langkah jimat cermat yang seterusnya ialah bijak membezakan barang kehendak dan barang keperluan. Barang keperluan ialah barang yang kita perlukan untuk kegunaan harian seperti makanan, tempat tingal dan lain-lain. Manakala barang kehendak pula ialah barang yang tidak diperlukan dan barang yang kita inginkan di atas dorongan nafsu. Contohnya ialah telefon bimbit, sofa dan kasut baru. Kesan atas membeli barang kehendak ialah hutang. Ini juga merupakan pembaziran.

     Langkah yang terakhir ialah melatih anak-anak supaya berjimat-cermat dan membuat tabungan. Bak kata pepatah 'melentur buluh biarlah dari rebungnya'. Hal ini kerana, anak-anak perlu diajar dari kecil dan kita sebagai ibu bapa perlu menjadi contoh kepada anak-anak. Sekiranya kita menunjukkan contoh yang baik mereka pasti akan ikut begitu jugak sebaliknya. Jika ibu bapa membuat tabungan dan mereka lihat maka mereka akan ikut juga. Wang yang disimpan sikit-sikit, lama-lama akan menjadi bukit.

     Mengamalkan sikap berjimat-cermat dalam kehidupan harian merupakan amalan mulia yang perlu diamalkan oleh semua golongan tanpa mengira umur kerana melalui amalan ini kita dapat menabung untuk masa hadapan. Jika amalan ini diamalkan ia dapat membantu kita semasa kita berada di dalam kesusahan. Kesimpulanya, amalan jimat-cermat perlu dipraktikkan dari sekarang sebagai persediaan untuk masa hadapan

2016-08-28T20:49:02+08:00
Isi tersirat :
- membawa bekalan makanan dan minuman ke sekolah untuk mengurangkan kos perbelanjaan makanan.
- menyenaraikan barang yang hendak dibeli sebelum pergi ke kedai untuk mengelakkan pembelanjaan yang berlebihan.(membuat anggaran pembelanjan)
- menabung. lebihan wang saku boleh dimasukkan ke dalam tabung
peribahasa : sikit sikit, lama lama jadi bukit

isi tersirat: 
-wang yang disimpan boleh dijadikan untuk kegunaan masa kecemasan untuk waktu yang akan datang
-melatih diri untuk tidak bersikap boros 
*isi tersurat untuk yang atas *****