Jawapan

2016-09-02T14:38:28+08:00

Hospital Sultanah Aminah telah menggantikan hospital yang terawal dibina di Daerah Johor Bahru pada tahun 1882. Ini kerana hospital yang pertama di Johor Bahru telah dibina pada tahun 1882. Hospital ini telah didirikan di kaki sebuah bukit berhampiran dengan asrama jururawat yang ada pada masa ini.

Pada peringkat awal, hospital ini hanya mengandungi sebuah wad sahaja. Pembinaan bangunan hospital yang awal ini daripada batu bata dan kayu, besar, lapang serta mempunyai siling yang tinggi. Ia juga mempunyai tingkap yang lebar bagi menghasilkan peredaran udara yang bersih dan lebih baik. Keadaan ini kekal sehingga terbinanya hospital yang lebih baik pada tahun 1929.

Pada tahun 1929, sebuah wad untuk pegawai-pegawai dinamakan "Officers Wad" dibina di atas Bukit Sah. Mempunyai 22 bilik dan dikhaskan untuk pegawai-pegawai bangsaEropah dan Pengurus-Pengurus Ladang. Sebuah asrama untuk "Sisters" juga dibina dengan panggilan "Sisters Mess". Bangunan ini menghadap Selat Tebrau dan masih digunakan untuk tujuan asalnya sehingga ke hari ini.

Bagi Wad Kelas 2, ianya dibina tahun 1938 dan mula digunakan pada tahun 1939. Ianya mempunyai dua buah bangunan dua tingkat berhampiran dengan bangunan asrama jururawat. Sebuah bangunan untuk pesakit kelas dua lelaki dan sebuah lagi untuk pesakit kelas dua perempuan.

Pada masa ini, bangunan tersebut tidak lagi digunakan untuk pesakit kelas 2. Sebuah lagi digunakan sebagai dapur hospital sementara menunggu siapnya sebuah bangunan dapur baru yang lengkap dibina. Sebelum ini, bangunan itu digunakan sebagai Pejabat Kesihatan selama beberapa tahun sehingga pejabat tersebut berpindah ke pejabat yang baru di Jalan Abdul Samad pada tahun 1975. Sebuah lagi bangunan telah digunakan sebagai Wad TB Perempuan di tingkat atas semenjak tahun 1972 sehingga ke hari ini. Di tingkat bawah pula dikhaskan untuk penyakit-penyakit berjangkit jika berlaku wabak penyakit.

#maaf kalau ia adalah terlalu panjang

1 3 1
thnkyou
wlcme..maaf kalau jawapannya terlalu pnjng yaa
its sokey :)
^-^
2016-09-03T21:21:34+08:00
Hospital Sultanah Aminah dibina untuk kecemasan dan pelbagai jenis.