Jawapan

2016-09-02T17:53:19+08:00
1) Latar tempat
a) Makmal kecil yang terletak di rumah Zahar. Contohnya, Zahar melakukan penyelidikan terhadap ulat ulat bulu kesayangannya di makmal tersebut.

b) Ladang South Malaya. Contohnya, kampung Mawar yang terletak kira-kira 5 km dari kampung Zahar.

c) Kem Kaizen. Contohnya, tempat Zahar dan kumpulan mahasiswa menerima motivasi daripada D.r Azura. Di kem inilah Munirah cuba memikat Zahar hingga membuat Munirah berasa sedikit cemburu

d) Balai raya. Contohnya, tempat Zahar disoal siasat berkaitan dengan serangan ulat bulu di kampungnya. Zahar telah menunjukkan kematangan dan kepetahannya berhujah untuk membela diri.

e) Hospital Pontian. Contohnya, tempat Zahar menerima rawatan akibat terkena pisau ripin.

f) Kedai kopi Pak Mail. Contohnya, tempat Zahar diserang oleh ripin hingga menyebabkan bahunya cedera.

g) Pulau Pisang. Contohnya, pulau misteri yang mempunyai pelbagai versi cerita.Zahar, Malcom dan Fikri bersetuju untuk meneroka pulau tersebut. Disana, Zahar telah menemukan spesies Mornach untuk dikacukan dengan Pus Pus.

h) Taman Paya Bakau Tanjung Piai. Contohnya, Zahar dan Malcom menemukan seekor ulat bulu yang cantik berwarna kuning keemasan untuk dijadikan penyelamat kepada Pus Pus di taman tersebut

I) Rumah Zahar yang terletak di Kampung Maju Jaya. Contohnya, Zahar tinggal bersama sama dengan ibunya, Cikgu Qistina di rumah selepas ayahnya berkahwin lain dan meninggalkan mereka berdua. Dia rumah ini jugalah tempat Zahar membelasah Ripin kerana cuba mencuri tong gas ibunya.

2) Latar masa
a) Waktu pagi. Contohnya, Zahar menghantar ibunya ke sekolah kerana keretanya rosak pada waktu pagi.

b) Waktu tengah hari. Contohnya, Zahar dan Malcom pergi ke Taman Paya Bakau Tanjung Piai dan mereka bertemu dengan seekor ulat bulu yang cantik pada waktu tengah hari.

c) Waktu petang. Contohnya, Zahar fan Maqar pergi ke kedai Toko Buku Sumber di bandar Pontian pada waktu petang.

d) Waktu malam. Contohnya, Zahar menjalankan penyelidikan untuk menghasilkan formula MONPUS pada waktu malam.

e) Waktu subuh. Contohnya, Zahar terjaga kerana terdengar bunyi yang aneh dari makmalnya pada waktu tersebut. Dia terlepas solat subuh kerana keletihan.


3) Latar masyarakat
a)Masyarakat yang berkasih sayang. Contohnya, Zahar amat menyanyangi Mawar dan Zahar amat menyanyangi ibunya.

b)Masyarakat yang pemaaf. Contohnya, Qistina yelah memaafkan Baharuddin yang telah berlaku curang kepadanya.

c) Masayarakat yang terdiri daripada pelajar universiti. Contohnya, Zahar, Mawar,Fikri dan Malcom belajar dalam bidang Sains Hayat di Universiti Teknologi Malaysia.

d) Masyarakat yang percaya kepada bomoh dan perkara tahyul. Contohnya, terdapat penduduk kampung yang memanggil bomoh untuk menghalau ulat bulu yang menyerang kampung mereka.

e) Masyarakat kampung yang menjalankan kerja pertanian dan perladangan. Contohnya, ayah Mawar bekerja di ladang kelapa sawit.
2 3 2
Kalau tak cukup, saya boleh tambah