Jawapan

2016-09-03T18:46:46+08:00
‘ HARI INI DALAM SEJARAH ’

PENDAHULUAN

Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru merupakan sebuah institusi perubatan yang awal dan moden yang wujud di Negeri Johor. Ia juga merupakan salah sebuah institusi sosial yang terpenting dalam memberikan perkhidmatan kesihatan dan rawatan terhadap masyarakat. Kesan dari keadaan kesihatan masyarakat yang semakin meruncing serta perkembangan bandar Johor Bahru, sebuah hospital yang moden telah dibina pada 1938.

Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru terletak di kawasan berbukit dan mengadap ke Selat Tebrau. Keluasan kawasan hospital ini adalah 98.6 ekar. Pada peringkat awal ia dikenali sebagai General Hospital Johor Bahru.

Kedudukan hospital ini adalah sejauh dua kilometer dari bandar Johor Bahru. Terletak di Jalan Skudai dan berhampiran Selat Tebrau dan berhadapan dengan Singapura.

SEJARAH PEMBINAAN AWAL HOSPITAL JOHOR BAHRU

Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru telah menggantikan hospital yang terawal dibina di Daerah Johor Bahru pada tahun 1882. Ini kerana hospital yang pertama di Johor Bahru telah dibina dalam tahun 1882. Hospital ini telah didirikan dikaki sebuah bukit berhampiran dengan asrama jururawat yang ada pada masa ini.

Pada peringkat awal, hospital ini hanya mengandungi sebuah wad sahaja. Pembinaan bangunan hospital yang awal ini adalah daripada batu bata dan kayu, besar, lapang serta mempunyai siling yang tinggi. Ia juga mempunyai tingkap yang lebar bagi menghasilkan peredaran udara yang bersih dan lebih baik. Keadaan ini kekal sehingga terbinanya hospital yang lebih baik pada tahun 1929.

Pada tahun 1929, sebuah wad untuk pegawai-pegawai dinamakan "Officers Wad" dibina di atas Bukit Sah. Mempunyai 22 bilik dan dikhaskan untuk pegawai-pegawai bangsa Eropah dan Pengurus-Pengurus Ladang (Estate Managers). Sebuah asrama untuk "Sisters" juga dibina dengan panggilan "Sisters Mess". Bangunan ini menghadap Selat Tebrau dan masih digunakan untuk tujuan asalnya sehingga ke hari ini.

Bagi Wad Kelas 2, ianya dibina tahun 1938 dan mula digunakan pada tahun 1939. Mengandungi 2 buah bangunan 2 tingkat berhampiran dengan bangunan asrama jururawat. Sebuah bangunan untuk pesakit kelas 2 lelaki dan sebuah lagi untuk pesakit kelas 2 perempuan.

Pada masa ini, bangunan tersebut tidak lagi digunakan untuk pesakit kelas 2.  Sebuah lagi digunakan sebagai dapur hospital sementara menunggu siapnya sebuah bangunan dapur baru yang lengkap dibina. Sebelum ini, bangunan itu digunakan sebagai Pejabat Kesihatan selama beberapa tahun sehingga pejabat tersebut berpindah ke pejabat yang baru di Jalan Abdul Samad pada tahun 1975. Sebuah lagi bangunan telah digunakan sebagai Wad TB Perempuan di tingkat atas semenjak tahun 1972 sehingga ke hari ini. Di tingkat bawah pula dikhaskan untuk penyakit-penyakit berjangkit jika berlaku  wabak penyakit.