Jawapan

2016-09-05T14:03:18+08:00
Contoh karangan fakta:Faedah Menyertai Aktiviti Kokurikulum


Kegiatan kokurikulum ialah aktiviti di luar bilik darjah. Terdapat banyak jenis kegiatan kokurikulum di sekolah. Kegiatan tersebut termasuklah aktiviti badan beruniform, kelab dan persatuan serta sukan dan permainan. Semua pelajar digalakkan menyertai kegiatan kokurikulum mendatangkan banyak faedah.

     Antara faedah kegiatan kokurikulum ialah dapat mengisi masa lapang. Dengan menyertai aktiviti kokurikulum, kita tiada masa untuk bergaul dengan budak-budak nakal atau kacang hantu.Secara tidak langsung akan dapat menghindari diri kita daripada terjebak dengan gajala sosial. Contohnya, jika kita aktif dalam bidang sukan, kita akan berlatih setiap petang. Oleh itu, kegiatan kokurikulum dapat mengisi masa lapang dengan berfaedah.

     Selain itu, kegiatan kokurikulum juga dapat melatih pelajar menjadi pemimpin. Ada pelbagai jawatan dalam persatuan seperti pengerusi, setiausaha, bendahari, ahli jawatankuasa dan ahli biasa. Apabila pelajar memegang sesuatu jawatan maka kita akan belajar menjadi ketua dan menguruskan aktiviti persatuan. Ahli biasa juga boleh belajar daripada kawan-kawan yang ada jawatan. Oleh hal yang demikian, dengan menyertai aktiviti kokurikulum, pelajar akan belajar menjadi pemimpin.

     Di samping itu, dengan menyertai kegiatan kokurikulum juga kita dapat membentuk disiplin diri. Disiplin sangat penting untuk mencapai kejayaan. Pelajar yang tidak berdisiplin susah untuk berjaya. Contohnya, kita akan dilatih menepati masa, berpakaian kemas dan mematuhi peraturan sama ada peraturan perkhemahan, bersukan dan sebagainya.


     Akhir sekali, kegiatan kokurikulum akan mengukuhkan lagi perpaduan. Setiap persatuan dan kelab ada banyak ahlinya. Ahli-ahlinya terdiri daripada pelbagai kaum seperti Melayu, Cina, India dan lain-lain. Dalam aktiviti yang dijalankan, semua ahli akan berkumpul. Kita boleh berbincang untuk bertukar-tukar pendapat serta bekerjasama dalam melakukan sesuatu aktiviti. Dengan ini akan mengeratkan hubungan sesamakita.

     Kesimpulannya, terdapat banyak faedah apabila kita menyertai kegiatan kokurikulum. Pihak sekolah hendaklah mengadakan aktiviti yang menarik untuk menggalakkan pelajar menyertainya. Ibu bapa pula hendaklah menggalakkan anak-anak mereka terlibat dengan kegiatan kokurikulum. Oleh itu, kita dapat menghasilkan pelajar yang cemerlang.

CONTOH KARANGAN UCAPAN:UCAPAN HARI PERPISAHAN

Yang Berusaha Puan Naaimah Bt Ismail,Pengetua SMK Taman Desa,Yang Dihormati Puan Rojmah Bt Abdullah,Guru Penolong Kanan,Puan Maimunah Bt Abdul Ghani,Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid,Yang Berbahagia Encik Muhammad Johari Bin Mustafa,Yang Dipertua PIBG,guru-guru,para pengawas serta rakan-rakan yang dikasihi sekalian. Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh dan salam sejahtera saya ucapkan.                    Terlebih dahulu saya juga mengucapkan terima kasih kepada pihak majlis kerana telah memberikan saya peluang untuk berucap dalam majlis ini. Alhamdulillah setinggi tinggi kesyukuran dirafakkan kepada Yang Maha Kuasa,Allah S.W.T. kerana dengan limpah kurnia-Nya serta keizinan-Nya dapat kita bersama sama meraikan majlis perpisahan yang sungguh bermakna dan penuh erti pada hari ini.
         Setiap pertemuan pasti akan ada perpisahan. Setiap perpisahan sudah tentu amat menyedihkan. Apabila mengenang kembali saat saat ketika bersama,pasti ia akan menjadi kenangan paling manis yang tidak dapat dilupakan. Hari ini, kami berasa terharu kerana akan kehilangan guru yang amat kami sayangi dan cintai. Pada kami,beliau bukan sahaja guru tetapi ibarat ibu dalam sebuah keluarga besar di sekolah ini.
           Lembut,tenang tetapi tetap tegas dalam melaksanakan tanggungjawab. Itulah butir kata kata yang dapat digambarkan mengenai beliau.Beliau sentiasa melaksanakan tugas dengan penuh tanggungjawab serta bersungguh sungguh dalam berusaha untuk meningkatkan tahap prestasi akademik para pelajar. Beliau juga telah banyak menyumbangkan jasa dan baktinya buat anak muridnya. Syabas diucapkan kepada cikgu atas komitmen yang begitu padu demi memastikan kecemerlangan anak-anak didikmu.
           Semoga semangat ini akan berterusan pada masa-masa hadapan. Saya juga berharap agar hubungan silaturrahim cikgu dengan warga SMK Taman Desa akan terus terjalin erat. Sesungguhnya jasa dan budi yang ditabur tidak dapat dibalas dan tentunya akan dikenang sampai bila-bila.
            Dalam kesempatan ini saya mewakili pelajar pelajar SMK Taman Desa merakamkan setinggi tinggi ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Puan Rojmah yang tidak pernah mengenal jemu mendidik dan mengorbankan masa demi kami,anak muridmu. Kami berdoa, semoga Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat dan peliharaan-Nya kepada cikgu,dipanjangkan umur,diberi kesihatan yang baik dan dikurniakan kebahagiaan.
Sekian . Wabillahi taufiq wal hidayah assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh.
1 5 1
harap dapat membantu
sangat membantu..
ok
2016-09-05T17:34:44+08:00
Karangan fakta tidak ada format.karangan ucapan berformat.