Jawapan

2016-09-08T14:40:54+08:00
Tips for bm  Contoh Karangan Pencemaran Sungai : Punca Pencemaran?

          Alam semesta dan sekitar yang terbentang luas dan terpampang luas ini merupakan anugerah Tuhan yang tidak ternilai harganya dan kita sebagai makhluk yang hidup di muka bumi ini diamanahkan dan dipertanggungjawabkan untuk menjaganya dengan sebaik mungkin. Alam ini hendaklah dijaga dengan penuh rasa tanggungjawab supaya dilindungi daripada pencemaran yang tidak diingini. Namun, dek kerana terlalu sibuk mengejar kemewahan dunia, kini manusia semakin lupa dan leka akan tanggungjawab mereka untuk menjaga alam sekitar. Tanpa memikirkan langsung kesan buruk terhadap alam sekitar, manusia kini lebih sibuk dan rakus mengeksploitasi alam sekitar untuk kepentingan setiap individu yang tamak haloba. Antara yang terjejas teruk akibat perbuatan manusia yang tidak bertanggungjawab ini adalah sungai. Oleh yang demikian, punca-punca yang menyebabkan terjadinya pencemaran ini perlulah dikenal pasti dan ditangani segera atau mahukah kita menunggu sehingga keadaan sungai kita menjadi sungguh teruk kemudian barulah kita akan mengambil tindakan bak kata pepatah Melayu ada mengatakan sudah terhantuk baru terngadah?

            Pembuangan sampah sarap ke dalam sungai adalah antara punca pencemaran sungai. Ia akan mendatangkan kesan yang sangat buruk kepada sungai apabila semua sisa buangan domestik dan sampah sarap dibuang ke dalamnya. Hal ini akan menyebabkan sungai akan dipenuhi bahan-bahan terbuang dan plastik sampah yang terapung pada permukaan air sungai. Selain itu, warna air sungai akan betukar kepada kehijau-hijauan dan kehitam-hitaman daripada warna asalnya iaitu jernih. Sebagai contoh yang dapat dilihat, di negara kita sendiri, kelihatan sisa-sisa sampah yang terampai di permukaan sungai dan warna airnya yang keruh pada sungai-sungai di kawasan bandar mahupun di kawasan kampung sendiri. Natijahnya, sumber air manusia akan tercemar dan hidupan akuatik akan musnah serta menyebabkan bau yang busuk yang kurang menyenangkan. Oleh itu, pembuangan sisa sampah ke dalam sungai boleh mengakibatkan pencemaran sungai.

         Tambahan pula, pencemaran sungai juga boleh berlaku akibat daripada pembuangan sisa-sisa daripada kilang. Lazimnya, ini berlaku kerana berikutan daripada perbuatan pihak-pihak atau individu yang tidak bertanggungjawab yang hanya memikirkan periuk nasi sendiri tanpa memikirkan kesan kepada sungai-sungai di Malaysia. Kebiasaannya, sisa-sisa daripada kilang yang dibina berhampiran tepi sungai akan dialirkan terus ke dalam sungai untuk melupuskan sisa buangan dengan cara yang lebih mudah. Penjimatan kos bagi pelupusan sisa tersebut dapat dilakukan apabila sisa ini mengalir ke sungai. Sikap pengusaha kilang yang terbabit dapat diibaratkan seperti enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing. Kesan buruknya, bahan-bahan kimia dan sisa-sisa toksik akan mencemarkan sungai dan sekaligus akan merendahkan kualiti air dan hidupan-hidupan akuatik sudah tidak sesuai untuk mendiami sungai itu. Dengan ini, impak buruk yang berlaku kepada sungai sekarang adalah antaranya kerana pengaliran sisa kilang.

          Kesimpulannya, ketelitian yang lebih mendalam hendaklah dilakukan terhadap punca-punca yang menyebabkan pencemaran sungai supaya usaha-usaha mengatasi dan menangani masalah pencemaran sungai ini dapat dijalankan dengan lebih efektif. Langkah yang proaktif seharusnya diambil oleh pihak kerjaan dengan menganjurkan lebih banyak kempen kesedaran tentang kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan sungai. Malah denda yang lebih tinggi boleh dikenakan oleh pihak yang berwajib kepada pihak-pihak yang melakukan aktiviti pencemaran sungai serta pemantauan terhadap kuliti air sungai di negara kita hendaklah kerap dilakukan seperti pepatah Melayu ada mengatakan  mencegah lebih baik daripada mengubati. Dengan ini sangat diharapkan agar pencemaran sungai dapat ditangani dengan kadar segera supaya generasi pada masa hadapan dapat merasai dan menikmati alam sekitar yang diwarisi daripada kita tanpa sebarang pencemaran seperti bijak pandai ada berkata alam bukan diwarisi daripada nenek moyang tetapi dipinjam daripada generasi akan datang.


1 5 1
2016-09-10T09:56:44+08:00
★ Lisan
- jangan gementar, bercakap seperti biasa dan spontan, cepat memikirkan idea

★ Mendengar
- fokus, baca soalan dahulu sebelum teks dibaca, semasa teks dibaca dengar dengan teliti dan bila terdengar jawapan bagi soalan tadi tuliskan. Teks cuma dibaca 2 kali, manfaatkan ulangan kedua untuk memeriksa dan menjawab yang terlepas.

★ Penulisan
- Banyakkan membaca, ambil kosa kata yang menarik. Jika terjumpa yang tidak tahu ertinya, cari dalam kamus. Gunakan kosa kata menarik dalam penulisan. 
-Gantikan perkataan yang boring dan yang lapuk digunakan. Contohnya ganti kebaikan dengan kemaslahatan, ganti kesan dengan impak.
- Pilih beberapa peribahasa yang boleh dimasukkan dalam hampir setiap jenis karangan. Contohnya melentur buluh biarlah dari rebungnya, sudah terhantuk baru tengadah, masa itu emas, bersatu kita teguh bercerai kita roboh.
- Gunakan sekurang-kurangnya 3 peribahasa dalam sesebuah karangan untuk melayakkan anda ke gred cemerlang atas