Mengapakah semangat bergotong-royong semakin pudar pada zaman ini?Nyatakan puncanya

Thank u

2
gotong royong semakin pudar pada hari ini di sebabkan oleh masyarakat yang sentiasa menyibukkan diri dengan aktiviti aktiviti tidak berfaedah dan membuang masa terutamanya kepada golongan golongan generasi muda yang meluangkan masa dengan menggunakan gajet ataupon melepak di restoran.ini kerana ibu bapa memainkan peranan yang penting kepada anak anak mereka dalam mendidik dan membentuk peribadi mereka..

Jawapan

2016-09-08T22:26:01+08:00
Pada pendapat saya,1st mungkin disebabkan semangat kekitaan diantara penduduk sesuatu kawasan semakin hilang kerana sifat sombong &kedua mungkin kerana kesibukan kerja dan tiada waktu untuk aktiviti mingguan

2016-09-08T22:26:20+08:00
Gotong royong semakin pudar pada hari ini disebabkan oleh masyarakat yang sentiasa menyibukkan diri dengan aktiviti-aktiviti yang tidak berfaedah dan membuang masa terutamnya kepada golongan-golongan generasi muda yang meluangkan masa dengan menggunakan gajet ataupun melepak di restoran. Selain itu, gotong-royong juga jalan dijalankan kerana masyarakat Malaysia tidak mementingkan kebersihan. Hal ini terjadi kerana mereka lebih mementingkan pendapatan yang diperolehi lebih daripada menjaga kebersihan. Contohnya seperti mereka selalu menyibukkan diri dengan melakukan jualan online demi mendapat duit dan seterusnya tiada masa untuk bergotong-royong buarpun hanya di kawasan rumah. Kita boleh lihat bahawa Negara Malaysia lebih mementingkan kemajuan negara daripada kebersihan persekitaran.
Seterusnya, punca-punca yang lain bagi kegiatan gotong-royong yang semakin pudar dalam kalangan masyarakat pada masa kini ialah disebabkan oleh ibu bapa yang tidak bijak mendidik anak-anak mereka sejak kecil untuk berdikar dan melakukan aktiviti kemasyarakatan, dan mereka juga tidak mendidik bagaimana hendak menjaga kebersihan persekitaran. Ini kerana ibu bapa memainkan peranan yang penting kepada anak-anak mereka dalam mendidik dan membentuk peribadi mereka. Bak kata orang, anak bagaikan kain putih dan ibu bapa lah yang mencorakkan mereka. Jika ibu bapa malas hendak bergotong-royong, maka tidak mustahillah jika anak-anak mereka juga malas hendak bergotong-royong atau melakukan aktiviti-aktiviti berfaedah yang lain.
Sekian, moga jawapan ni membantu :)
tepat sekali jawapan anda
So ur in Johore
no, Im in Selangor
i live in selangor
shah alam school sks 20