Jawapan

2016-09-10T00:17:07+08:00
Bahan nuklear ialah menghasilkan tenaga nuklear untuk menjana elektrik
Jawapan Paling Bijak!
2016-09-10T08:11:05+08:00
Soalan yang bagus bagi pelajar PT3.

Tenaga nuklear ialah tenaga yang dibebaskan dalam tindak balas pembelahan nukleus atom dan pelakuran nuklear.

1. Pembelahan nukleus ialah proses pemecahan nukleus berat kepada dua nukleus yang lebih ringan dan menghasilkan tenaga.

¹₀n + ²₉³₂⁵U ---> ²₉³₂⁶U ---> ¹₅⁴₆¹Ba + ⁹₃²₆Kr + 3¹₀n + tenaga

Pereputan nuklear ²₉³₂⁶U berlaku kerana ia tidak stabil, ia memecah kepada 2 nukleus atom yang lebih ringan iaitu ¹₅⁴₆¹Ba dan ⁹₃²₆Kr. Hasil sampingan ialah tenaga yang terbebas dan tenaga inilah tenaga nuklear.

2. Pelakuran nukleus ialah kombinasi dua nukleus ringan untuk membentuk satu nukleus yang lebih berat.

²₁H + ²₁H ---> ³₂He + ¹₀n + tenaga

Dua nukleus deuterium bergabung membentuk satu nukleus helium yang lebih berat dan tenaga terbebas hasil daripada penggabungan itu. Tenaga itulah tenaga nuklear.

★ Tenaga nuklear digunakan dalam penjanaan tenaga elektrik. Bagaimana? Tindak balas pembelahan nukleus seperti yang telah diterangkan di atas menghasilkan tenaga nuklear. Tenaga ini membawa haba yang tinggi, dan akan memanaskan air sehingga bertukar menjadi wap air. Wap air tersebut akan memutarkan turbin, tenaga kinetik dihasilkan akibat putaran itu. Kemudian, dalam generator/penjana, tenaga kinetik itu ditukar kepada tenaga elektrik.
1 5 1
nukleus tu apa pulakk
Nukleus ialah bahagian tengah dalam atom (zarah). Nukleus mengandungi proton dan neutron. Nukleus adalah berjisim, dengan jisim relatif proton = 1, dan jisim relatif neutron = 1
wahhh. tq °▼°
Sama-sama ;) jangan risau, anda akan belajar tentang ini 2 tahun selepas PT3. Tapi sekarang anda sudah ada informasi tentangnya, jadi bila jumpa balik benda ni di tingkatan 5, lebih mudah untuk anda fahami ;) itu kelebihan belajar awal. Syabas kerana mempunyai semangat inkuiri! Anda mempunyai ciri2 pelajar cemerlang iaitu banyak bertanya soalan untuk menimba lebih banyak ilmu
terima kasih :) doakan kejayaan saya dlm pt3 :)