Jawapan

2016-09-10T06:38:51+08:00
Sains kena byk membaca n ingat aplikasi sains
tajuk yg bljr pastikan fhm btul2..bykkan latihan, ingat n fhm setiap eksperimen yg dilakukan
thank tapi susah untuk menghafalnyaa
2016-09-10T11:43:42+08:00
Sains tidak seperti matematik. Untuk cemerlang matematik, anda perlu faham rumus dan banyak buat latihan, tidak perlu hafal apa-apa, hanya perlu buat latihan banyak-banyak. Rumus yang diguna sama, hanya nombor dalam soalan yang berubah atau bentuk soalan.

Kalau sains, anda harus faham 100% setiap inferens dan teori sains yang diajar. Jika kurang faham, jangan segan untuk bertanya. Jika penerangan yang diberi kurang dapat memberi keterangan kepada anda, carilah sumber lain seperti internet, pengguna Brainly di sini ;) atau mana-mana kawan lain yang faham. Bagi kawan-kawan tu, janganlah kedekut dengan ilmu, tak rugi apa-apa pun malah mendapat kemaslahatan daripadanya.

Banyakkan buat latihan juga untuk sains agar dapat ketahui bentuk soalan, soalan lazim ditanya dan cara menjawab soalan. In shaa Allah anda dapat tingkatkan ilmu dan dapat ingat ilmu yang dipelajari semasa menduduki peperiksaan. Sentiasa ulang kaji nota-nota sains yang dibuat, pengulangan penting agar dapat ingat dengan lebih lama. Last minute study itu bukan namanya mengingat, tetapi menghafal dan menghafal ini hanya dalam memori singkat. Maknanya selepas anda hafal, sesuatu ilmu itu akan pudar dalam ingatan selepas beberapa hari.

Mengingati sesuatu ilmu memang memerlukan pengulangan pembacaan dan dilaksanakan dalam tempoh yang lebih lama, namun ingatlah 

Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian.
Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian.

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda, yang maksudnya : "Barangsiapa yang menempuh suatu jalan untuk menimba ilmu, Allah akan memudahkan baginya perjalanan ke syurga."
ok thnx tapi susah untuk menginganti yaa..
thanks..byk kate2 menarik dlm nih..
act,sy dr sekolah yg memerlukan byk hfln..a lot of thing i have to understand..tp bile ingt balik,ilmu yg sy hfl tuh,sy tidaklh mengamalknnya..so thats why i forgot about it..
thanks sgt..