Jawapan

2016-09-10T15:45:03+08:00
Umum mengetahui bahawa Malaysia merupakan sebuah negara yg unit lantaran rakyatnya drpda pelbagai kaum.Ramai pnduduk dunia trtanya-tanya apakah formula ampuh yg telah digunakan oleh pemimpin2 berwibawa di Malaysia sehingga rakyatnya dapat hidup brstu padu dan aman damai tanpa sebarang pertelingkahan.Namun,persoalan sedemikian hanya dpt dijawab apabila semangat perpaduan itu tersemat di dlm diri setiap anak watan yg akan mewarisi tampuk pentadbiran Malaysia.Tambahan pula,aspek perpaduan telah dianggap sebagai tulang belakang kpda kegemilangan Malaysia.Oleh sbb itu,setiap rakyat Malaysia perlu sedar akan kepentingan perpaduan kaum kerana aspek prpaduan ini mmberi impak yg besar kpd seluruh rakyat Malaysia.
"tersemat dalam diri" bukan "tersemat di dalam diri"
Saya tolong betulkan kesilapan tatabahasa agar semua mendapat ilmu daripadanya dan tidak mengulangi kesilapan yang sama. Kita perlu pelihara bahasa warisan bangsa kita dan gunakannya dengan betul. Dan saya juga ingin menasihati semua agar tidak terpengaruh dengan esei-esei yang didapatkan dalam Internet kerana terdapat banyak kesalahan tatabahasa, penggunaan istilah dan peribahasa.
"di dalam" digunakan apabila hendak merujuk kepada sesuatu tempat yang mempunyai ruang. Contohnya mereka berada di dalam kelas, buku itu ada di dalam beg saya. "dalam" digunakan ketika hendak merujuk kepada sesuatu hal dan objek yang tidak mempunyai ruang. Contohnya dalam novel ini terdapat banyak watak, kita perlu atasi gejala sosial dalam kalangan remaja