kerana islam itu adalah agama yang terpuji dan agama yang indah serta tidak menyusahkan umat islam.
islam itu indah
pada pandangan saya, agama islam adalah agama yang indah oleh itu bagi membuktikan bahawa agama islam adalah agama yg indah para penganutnya diajarkan utk berdakwah dan menyebarkan agama islam melalui akhlak yg mulia. Jika melalui kekerasan nescaya ia akan mengakibat pelbagai kerosakan yg berlaku seperti banyak nyawa yg terkorban dan agama islam akan di pandang serong oleh mayarakat dunia.
Islam disebarkan melalui perkahwinan di Melaka
ya,kerana islam disebarkan melalui perdagagan dari orang Arap ke selat melaka dengan menunjukkan akhlak yang baik.In menyebabkan orang tertarik degan islam.

Jawapan

2016-09-11T12:31:23+08:00
Islam itu indah dan sejahtera.Oleh itu,ianya datang kepada manusia secara aman
islam is spread by word
Islam tersebar luas diseluruh pelusuk tpt tidak menguna senjata yg tajam...... cuma dengan ada nya cinta dan kasih sayang dlm diri boleh menyatukan semua Hamba2Nya
2016-09-11T15:54:50+08:00
Islam disebarkan oleh Nabi Muhammad dan sahabat sahabat baginda. Mereka sanggup mengorbankan harta dan nyawa demi penyebarkan islam. Ketika menyerbarkan dakwah Nabi Muhammad pernah dihina dilempar sehingga berdarah. Jadi jelaslah baha
islam disebarkan melalui perkahwinan,perdagangan
benar
benar
yaaaaa
sebagai contoh, semasa kemenangan umat Islam dalam perang badar, ramai kafir quraisy yang menjadi tawanan perang. kalau ikutkan keadaan mcm tu, boleh je rasulullah nak paksa semua tawanan tu peluk Islam tapi rasulullah tak buat begitu. Kerana لا اكراه في الدين (tiada paksaan dalam agama). So daripada kisah ni, jelaslah bahawa Islam disebarkan melalui sikap pemimpin Islam yang agung itu sendiri iaitu Rasulullah serta faktor kemuliaan agama Islam itu sendiri.