Jawapan

2016-09-11T11:38:47+08:00

Setiap kita mempunyai seseorang tokoh yang amat dikagumi. Ia termasuklah tokoh politik atau tokoh-tokoh pejuang Negara. Bagi diri saya, tokoh pemimpin yang amat saya kagumi ialah Tun Dr. Mahathir Bin Mohamed, bekas perdana menteri Malaysia. Beliau digelar Bapa Permodenan Malaysia dan merupakan pemimpin yang paling lama memegang jawatan sebagai Perdana Menteri dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003 malah merupakan pemimpin yang paling lama memegang jawatan tersebut di Asia Tenggara.

Hadirin Sekalian, mengapa saya kagumi Tun Dr.Mahathir? Bagi saya, beliau adalah seorang pemimpin yang sangat berkaliber. Sepanjang pemerintahnnya, beliau telah menjaga keamanan Negara dengan baik dan memberikan pembangunan kepada Negara. Beliau telah membuka mata dunia untuk melihat Malaysia sebagai sebuah Negara yang meningkat maju. Beliau di kaitkan dengan pembangunan pelbagai projek mega dizaman pemerintahnya. Seperti, Projek Kuala Lumpur City Centre (KLCC), Menara Berkembar PETRONAS, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLCC) dan Koridor Raya Multimedia (MSC), Pembinaan Litar Antarabangsa Sepang tempat sukan permotoran berprestij tinggi dan Formula One. Itu adalah sebahagian idea Tun Dr.Mahathir yang pada hari ini menjadikan Negara kita terkenal di serata dunia dan disegani.

Hadirin Sekalian, Sepanjang 22 tahun sebagai Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir telah membawa Malaysia ke persada kecemerlangan.

Malaysia telah melalui pelbagai pembaharuan fizikal, mental dan sosial. Malaysia telah menjadi negara yang disegani dan dihormati di pentas dunia. Malaysia mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dikalangan negara-negara maju dunia. Kejayaan Malaysia sebagai Negara membangun dan sebuah Negara Islam yang unggul di rantau ini telah diiktiraf dunia. Warisan pusaka yang ditinggalkan oleh Tun Dr. Mahathir dapat kita lihat dimana sahaja. Sekian dan terima kasih.

2 1 2