Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-09-12T01:08:02+08:00
Perut berfungsi untuk menghadam dan mencerna makanan yang dimakan oleh kita.Oleh itu,kita tidak akan selalu berasa sakit perut,gastrik dan sebagainya.Jika kita makan dengan gelojoh,makanan akan berkumpul dalam perut dan mengambil masa untuk dicerna dan dihadamkan.Oleh itu,makanan yg mengalir dalam usus boleh tersumbat dan menyebabkan kita gastrik.
1 5 1
Gastrik bukan disebabkan oleh sumbatan makanan dalam usus. Tolong jangan berikan fakta sains yang tidak benar
Kelenjar gaster pada perut merembeskan jus gaster, pHnya serendah 2.0 (amat berasid). Maka apabila seseorang individu tidak menginges makanan yang dapat meneutralkan keasidan itu, keasidan dalam perut akan bertambah dan mengakis dinding perut sehingga menyebabkan kesakitan. Dan inilah yang dipanggil sebagai penyakit gastrik.
2016-09-12T07:52:55+08:00
Perut merupakan organ pencernaan di mana pencernaan protein bermula. Otot licin dalam perut mengecut dan mengendur secara berselang seli untuk menghasilkan suatu gerakan gelombang yang dipanggil peristalsis untuk menolak bolus ke dalamnya. Organ ini mempunyai kelenjar gaster pada dinding dalamannya. Kelenjar ini merembeskan jus gaster yang mengandungi enzim pepsin dan renin. Enzim pepsin menguraikan protein kepada pepton serta polipeptida. Enzim renin pula menguraikan kaseinogen kepada kasein.