Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-09-12T23:02:38+08:00
Soalan ini melibatkan ilmu daripada :
Bab 3 Formula dan Persamaan Kimia
Bab 5 Ikatan Kimia
Bab 7 Asid dan Bes

Hidrogen klorida, HCl merupakan sebatian kovalen dengan kekutuban yang mempunyai beza keelektronegatifan yang tinggi antara atom H dan Cl. HCl larut dalam air, membentuk asid hidroklorik, HCl. 

★ Beza di sini ialah hidrogen klorida adalah dalam bentuk gas, manakala asid hidroklorik dalam bentuk akueus, walaupun formula kimianya sama, HCl.

Asid hidroklorik, HCl bertindak balas dengan pita magnesium, Mg. Persamaan kimia tindak balas tersebut ialah :

2HCl + Mg ---> MgCl₂ + H₂

2 mol asid hidroklorik, HCl bertindak balas dengan 1 mol magnesium, Mg menghasilkan 1 mol magnesium klorida, MgCl₂ dan 1 mol gas hidrogen, H₂.

★ Soalan ini sebenarnya menguji anda apakah pelarut yang dapat melarutkan gas hidrogen klorida sehingga dapat bertindak balas dengan pita Mg. Jika tindak balas berlaku, pemerhatian yang dapat dibuat adalah gelembung udara iaitu gas H₂ dalam bikar.

1. Dalam bikar A, tiada gelembung udara dapat diperhatikan, bermakna tiada tindak balas berlaku di situ. Jika tiada tindak balas, ini bermakna gas hidrogen klorida yang dialirkan tidak larut dalam pelarut P. Pelarut yang tidak dapat melarutkan gas hidrogen klorida ialah pelarut organik.

∴ Pelarut P = pelarut organik

2. Dalam bikar B, terdapat gelembung udara menandakan terdapat tindak balas kimia berlaku. Ini bermakna gas hidrogen klorida yang dialirkan masuk larut dalam pelarut Q membentuk asid hidroklorik. Asid hidroklorik ini bertindak balas dengan pita magnesium sebagaimana yang telah diterangkan di atas. Maka, pelarut Q dapat melarutkan gas HCl dan pelarut ini ialah air.

∴ Pelarut Q = Air
3 3 3
Berdasarkan penerangan di atas, dalam bikar A, gas hidrogen klorida tidak dilarutkan. Maka zarahnya masih dalam fasa gas. Dalam bikar B pula gas hidrogen klorida dilarutkan membentuk asid hidroklorik. Zarahnya dalam fasa cecair.
terima kasih !
Perbezaan pemerhatian ialah terdapat gelembung gas dalam bikar B manakala dalam bikar A pula tidak
Sama-sama. Maaf kerana lewat reply
sekarang sya sudah jelas utk soalan ni dgn jawapan anda ....it's okay and tq for helping